Guvernatorul Băncii Naţionale Bulgare, Ivan Iskrov, a demisionat. Iskrov şi-a depus demisia la parlament joi dimineaţă. Decizia lui vine după ce noua majoritate parlamentară a iniţiat o procedură pentru anularea hotărârii legislativului precedent prin care Iskrov şi ajunctul său, Nikolai Nenovski, urmau să primească un nou mandat de şase ani,începând din luna octombrie.
Încă din noaptea de 5 iulie, după ce a câştigat alegerile legislative, premierul Boiko Borisov, a declarat că Iskrov va fi schimbat, pentru că realegerea sa în funcţie este nelegitimă. Partidul GERB acuză pe foştii guvernanţi că au luat acestă decizie prea devreme, pentru a priva noul guvern de dreptul de a decide cine să conducă Banca Naţională.
Noul guvern bulgar intenţionează să îngheţe pensiile şi plăţile sociale, scrie joi cotidianul sofiot Sega. Conform unui proiect privind politicile fiscale, în anul 2010 pensiile vor rămâne la aceleaşi nivel. Dacă proiectul va fi aprobat, anul viitor va fi primul din 1997 încoace când pensiile nu vor fi mărite. Şi mai gravă este situaţia cu plăţile sociale, care vor îngheţa pe întregul mandat al guvernului, până în anul 2013. Acelaşi lucru este valabil şi pentru salariul minim pe economie, care va rămâne încă patru ani la nivelul actual, de aproximativ 120 euro. Ziarul precizează că acest proiect trebuia discutat la şedinţa de miercuri a guvernului, dar a fost amânat pentru săptămână viitoare, pentru că miniştrii au cerut mai mult timp să-l consulte.
Imediat după alegeri, actualul ministru al finanţelor, Simeon Diankov, a declarat că partidul GERB nu va permite diminuarea salariilor şi a pensiilor, dar acestea ar putea fi îngheţate din cauza crizei. Şi iată că acest scenariu sumbru se confirmă, comentează ziarul. Despre venituri ceva mai mari este vorbă într-un articol al cotidianului 24 Ciasa. Premierul Boiko Borisov a anunţat că în timpul guvernării precedente salariile directorilor unor companii de stat depăşeau câteva mii de euro. El l-a dat exemplu pe directorul companiei 'Informaţionno obslujvane' /Servicii Informatizate/, care anul trecut a primit un salariu de 6.500 euro. Borisov a spus că de acum înainte salariul mediu al membrilor consiliilor de conducere ale companiilor de stat va fi de 500 euro.
Plăţile pentru achiziţiile imobiliare nu ma vor putea fi efectuate cu lichidităţi, informează Dnevnik. În Bulgaria va fi înfiinţată o nouă instituţie publică care se va ocupa special cu afacerile imobiliare. După întemeierea Casei de depozitare şi consignaţie, cei care vor să cumpere un teren sau o locuinţă vor trebui să transfere banii în contul casei. Instituţia va verifica originea banilor şi, dacă preţul declarat este cel real, vânzătorul îşi va primi banii peste două sau trei săptămâni. O instituţie asemănătoare există în Franţa, iar scopul ei este prevenirea achiziţiilor fictive, spălarea banilor prin afaceri imobiliare şi evaziunea fiscală. Măsura a fost luată în consultare cu Oficiului European de Luptă Antifraudă (OLAF), iar experţii europeni antifraudă cred că înfiinţarea casei va demonstra că Bulgaria intenţionează cu adevărat să lupte împotriva fraudelor imobiliare.
Se pare că printre primii clienţi ai noii Case de depozitare şi consignaţie vor fi proprietarii unor hoteluri de pe litoral. De la Monitor aflăm că 203 de hoteluri de pe Litoralul Sudic al Bulgariei sunt scose de vânzare. Circa 80 dintre acestea costă peste un milion de euro. În unele cazuri, un metru pătrat costă 3.000 de euro. Acest preţ este prea mare şi niciun cumpărător nu-l va plăti, consideră experţii. Unii proprietari de hoteluri au însă datorii enorme către bănci şi nu pot să-şi permită să vândă hotelul mai ieftin, cred ei.
Şi dacă hotelurile bulgăreşti sunt scumpe, hainele, în schimb, sunt foarte ieftine. 'Costum Armani la 0,15 euro', titrează Standart. Din păcate, acest preţ există doar pe hârtie. Mulţi importatori declară la vamă că hainele pe care le aduc în ţară costă doar câţiva eurocenţi, pentru ca apoi să le vândă în cele mai scumpe magazine din Sofia cu sute de euro, a anunţat directorul Agenţiei Naţionale Fiscală a Bulgariei, Krasimir Stefanov. În felul acesta, comercianţii au un profit enorm, iar bugetul de stat pierde milioane. Stefanov a spus că acestă practică va fi oprită, după ce din această lună sistemele informatizate ale administraţiei vamale şi ale celei fiscale vor fi interconectate.
Citește pe Antena3.ro