Cel mai sărac stat din UE, Bulgaria va cere, la sfârşitul acestei luni, intrarea în mecanismul european al ratelor de schimb (ERM-2), însă autorităţile se tem că eforturile le-ar putea fi afectate de problemele din zona euro.
Wall Street Journal l-a citat pe premierul bulgar, Boiko Borisov, care a declarat: "Totul este pus la punct şi suntem pregătiţi să pornim pe drumul către zona euro la sfârşitul acestei luni. Intrarea în această comunitate este prima prioritate a guvernului în materie de politică externă". El a subliniat că Bulgaria nu mai este în situaţia de a apela la FMI sau la pieţele financiare internaţionale pentru acoperirea deficitului bugetar. Premierul se teme însă că intensificarea crizei datoriilor în zona euro ar putea înăspri criteriile de intrare în uniunea monetară.
ERM-2 reprezintă un test de doi ani privind stabilitatea monedei locale înainte de adoptarea euro. Cererea de intrare în ERM-2 trebuie aprobată de premierii statelor din zona euro şi de preşedintele Băncii Centrale Europene, Jean-Claude Trichet.
Admiterea în ERM-2 va da Bulgariei posibilitatea să adopte euro în 2013, înaintea României sau Ungariei. România doreşte să adopte euro în 2015, ceea ce înseamnă că trebuie să intre în ERM-2 în 2012. Ţările baltice se află deja în acest mecanism.
Bulgaria a devenit un model pentru alte state europene în materie de management fiscal şi economic, arată Wall Street Journal. Leva este cotată strict în raport cu euro, la nivelul de 1,9558 unităţi, în cadrul unui consiliu monetar. Guvernul Borisov a reuşit să reducă cheltuielile cu 15%, menţinând totodată un nivel ridicat al sprijinului public.
Citește pe Antena3.ro