x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Bulgaria înăspreşte măsurile anticorupţie

Bulgaria înăspreşte măsurile anticorupţie

de Petio Petkov    |    28 Feb 2009   •   00:00

Supus unor critici tot mai dure din partea instituţiilor europene, guvernul bulgar pregăteşte un nou plan de acţiune împotriva corupţiei şi crimei organizate.



Ministrul Integrării Europene, Ghergana Passi  (fostă Grănciarova), a declarat că guvernul va introduce obligativitatea verificării provenienţei banilor în cazul proprietăţilor în valoare de peste 500.000 de leva – echivalentul a 250.000 de euro. Verificările vor fi efectuate de procuratură, Agenţia pentru securitate naţională, DANS, Ministerul de Interne şi Agenţia de Stat a Veniturilor şi vor cuprinde ultimii 10-15 ani. Mai târziu vor putea fi verificate şi persoane juridice.

PREROGATIVE EXTINSE
Vor fi extinse prerogativele comisiei de stat pentru anchetarea semnalelor de îmbogăţire prin activităţi criminale sau fraudă. Începând de luna mai, Comisia se va putea autosesiza şi va verifica semnale pentru proprietăţi de la 15.000 de euro în sus. Acum, verificările încep de la 30.000 de euro ­ un prag prea înalt pentru cea mai săracă ţară din Uniunea Europeană.

 O atenţie specială va fi acordată cazurilor de fraudare a fondurilor europene – cel mai sensibil domeniu în relaţiile Sofiei cu Bruxellesul.

Va deveni posibilă şi confiscarea proprietăţilor dobândite pe numele soţiei sau a altor rude apropiate. În acest mod va fi închisă o posibilitate legală, existentă acum, de a fi apărate mijloacele dobândite într-un mod ilegal. În luna septembrie 2008 parlamentul a respins o astfel de propunere.

Procuratura va participa într-un mod obligatoriu la anchetarea cazurilor de conflict de interese.

SABIA SALVGARDĂRII

Prin noul plan de acţiune – al doilea în decurs de un an ­ guvernul încearcă să îndepărteze pericolul introducerii clauzei de salvgardare în domeniul justiţiei şi afacerilor interne. Noul plan reprezintă o reacţie la menţiunile critice conţinute în ultimul raport intermediar al Comisiei Europene. Olanda a propus déjà introducerii în cazul Bulgariei a clauzei de salvgardare, aşa că în ajunul alegerilor pentru Parlamentul European şi cel naţional guvernanţii încearcă să salveze situaţia.

×
Subiecte în articol: externe