x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Bulgaria pariaza pe cereale si fructe

Bulgaria pariaza pe cereale si fructe

10 Mar 2004   •   00:00

Candva mare exportator de produse agricole in cadrul blocului comunist, renumita pentru castraveciorii murati, Bulgaria incearca acum sa-si transforme radical agricultura, pentru a castiga pariul aderarii la UE in 2007.

Aderarea la structurile europene presupune, inainte de toate, adaptare. Un capitol important din dosarele aderarii statelor foste comuniste, printre care Romania si Bulgaria, il reprezinta agricultura.

Sofia pariaza pe cereale, fructe si legume proaspete, vinuri si productia ecologica, pentru a intra cu fruntea sus in Europa. Ministrul adjunct al Agriculturii, Meglena Plugcieva, spune chiar ca tara sa nu vrea sa fie "ruda saraca ce bate la usa", ea vrea sa adere cu intregul ei potential si diversitatea agricola.

Mozzarella bulgareasca

Produsul strategic principal al Sofiei il reprezinta cerealele, Bulgaria dispunand de suprafete cultivabile de 1,1 - 1,3 hectare de grau anual, potrivit sursei citate. Fructele si legumele proaspete, vinul, tutunul si trandafirii din care se extrage uleiul de trandafiri - o emblema nationala bulgareasca - sunt celelalte argumente. Acestora li se adauga cresterea ecologica a vacilor, caprelor si bivolitelor, care nu sunt amenintate de boala vacii nebune si al caror lapte este utilizat pentru productia de branze tip mozzarella.

Pentru a fi cat mai pregatita de aderare, Bulgaria a deschis la inceputul lui martie 2002 capitolul spinos al negocierilor de aderare dedicat agriculturii si spera sa-l poata inchide in octombrie. Cu toate astea, lucrurile nu sunt prea simple.

Calitate inferioara

Un raport privind Bulgaria intocmit de Programul Natiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) face referire la o agricultura predominant familiala, de "calitate inferioara ", raportat la produsele UE, fara investitii majore in vederea achizitionarii de masini agricole. Sectorul agricol reprezinta acum 13% din produsul intern brut si inglobeaza 26% din forta de munca.

La vecini, ca la noi

Sectorul agricol a fost ruinat dupa desfiintarea, in 1990, a cooperativelor agricole comuniste, iar ulterior de lungul proces de restituire a terenurilor fostilor proprietari. Multe dintre terenurile agricole raman neexploatate. Exporturile de produse agroalimentare se cifrau la 2,4 miliarde de dolari in 1989. Au scazut la 491 de milioane in 2000, urcand putin, la 716 milioane, in 2002. Ultimul raport al UE privind Bulgaria noteaza ca mai sunt multe de facut pentru a satisface normele de control veterinar si de igiena ale Uniunii.
( MARINA CONSTANTINOIU )

×
Subiecte în articol: externe bulgaria