x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Bulgaria: Scandal înaintea Raportului de ţară

Bulgaria: Scandal înaintea Raportului de ţară

de Rador    |    17 Iul 2012   •   12:29
Bulgaria: Scandal înaintea Raportului de ţară

In apropierea termenului de publicare a raportului din cadrul Mecanismului de Cooperare si Verificare, pentru Bulgaria discutiile pe aceasta tema se intensifica. Zilele acestea a izbucnit un scandal legat de demiterea disciplinara a presedintei Uniunii judecatorilor, Miroslava Todorova, ca urmare a rezultatelor unei cercetarii penale indreptate impotriva ei, cercetari care au durat peste 10 ani. Pe langa discutarea cazului in speta si a duratei unei cercetari penale, desigur, s-a analizat si in ce masura acest caz poate influenta rezultatul raportului MCV pentru Bulgaria.
In pofida protestelor fara precedent ale societatii civile si magistratilor, Consiliul Suprem de Justitie a refuzat sa isi anuleze decizia privind concedierea disciplinara a presedintei Uniunii judecatorilor, Miroslava Todorova. Unii analisti considera ca varianta finala a raportului de tara a fost deja aprobata, si cazul Todorova, care a devenit o ilustratie pentru dependenta justitiei Bulgariei de puterea executiva, nu mai poate fi sters. Procurorul sef, Boris Velchev, si alti membri ai Consiliului au avertizat ca, in ajunul publicarii raportului, problemele in justitia Bulgariei au atras, din nou, atentia institutiilor europene.

Comentand declaratia premierului Borisov, ca decizia privind concedierea judecatoarei reprezinta o provocare la adresa Guvernului, presedintele Curtii administrative de Apel a spus ca, de obicei, politicienii isi spala mainile cu justitia. Vicepremierul si ministrul de Interne Tvetanov s-au adresat critic presedintelui Rosen Plevneliev, care a vorbit in favoarea judecatoarei concediate. Presedinta uniunii judecatorilor l-a dat in judecata, pentru calomnie, pe Tvetanov, considerat a fi "eminenta cenusie a Consiliului Suprem de Justitie". In ajunul publicarii raportului Comisiei Europene, un studiu al institutului "Societatea Deschisa" a pus in evidenta faptul ca 77% din cetatenii bulgari aproba monitorizarea, 70% doresc continuarea acesteia si chiar introducerea de sanctiuni pentru cazurile de coruptie la nivel inalt nepedepsite. Sprijinul pentru continuarea monitorizarii este mai mare decat sprijinul cumulat pentru principalele institutii ale statului. Cei chestionati se tem ca fara monitorizare situatia in tara se va deteriora foarte repede. Gaz pe foc a turnat un interviu al cunoscutului publicist german Guenther Roth, autor de carti despre crima organizata in estul Europei. El constata ca, in Bulgaria lupta contra crimei organizate, indeosebi cea in economie, este un teatru, iar rezultatele in lupta contra coruptiei la nivel inalt, o gluma.

×