Bulgaria îşi menţine scopul de a adera la spaţiul Schengen în martie 2011, deşi Franţa şi Germania au hotărât să blocheze accesul Sofiei la zona de liberă circulaţie din Europa, a anunţat ministrul bulgar al Afacerilor Interne, Ţvetan Ţvetanov.
"Ceea ce am citit astăzi în ziare nu va schimba planurile conform cărora ţara va fi pregătită pentru (aderarea la) spaţiul Shengen în martie 2011", a declarat Ţvetanov, potrivit Novinite.com, citat de Mediafax.
Într-o scrisoare adresată comisarului european pentru Afaceri Interne, Cecilia Malmstroem, miniştrii Afacerilor Interne din Franţa şi Germania apreciau marţi ca "prematur" să permită aderarea la spaţiul Schengen, în martie 2011, a României şi Bulgariei, subliniind că cele două ţări au nevoie de "progrese ireversibile" în lupta împotriva corupţiei şi crimei organizate.
"Scrisoarea arată că aderarea Bulgariei la Schengen a fost legată de continua monitorizare, de către Comisa Europeană (CE), a reformei justiţiei şi luptei împotriva corupţiei şi de progresele de până acum. Ceea ce doresc să vadă aceste ţări este hotărâre în lupta contra corupţiei şi crimei organizate", a adăugat ministrul. El a subliniat că raportul interimar al Comisiei privid Mecanismul de Cooperare şi Verificare (MCV) va fi crucial pentru aderarea Bulgariei.
Guvernul bulgar de centru-dreapta a stabilit ca prioritate aderarea la Schengen, în martie 2011, o dată-limită stabilită încă din 2007, în mandatul fostului Guvern socialist. Dar această pregătire trebuie să primească undă verde din partea Uniunii şi se confruntă cu o opoziţie puternică din partea unora dintre mai vechii membri ai blocului european, care afirmă că o aderare anul viitor ar fi prematură.
Experţi din state europene care au efectuat vizite în România şi Bulgaria urmează să prezinte un raport în ianuarie, care va fi utilizat de Guvernele statelor membre ale UE pentru a lua o hotărâre cu privire la aderarea celor două ţări la Schengen. Dar o hotărâre privind aderarea poate fi luată doar cu un vot unanim al membrilor.