x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Bush sprijină total tranziţia în Biroul Oval

Bush sprijină total tranziţia în Biroul Oval

de Sînziana Stancu    |    06 Noi 2008   •   00:00
Bush sprijină total tranziţia în Biroul Oval

Preşedintele american George Bush, care îi va preda ştafeta succesorului său în funcţie, Barack Obama, i-a promis acestuia că îi va oferi “sprijin total” pe perioada traziţiei.

Preşedintele proaspăt ales se va instala în Biroul Oval de la Casa Albă abia la data de 20 ianuarie. Până atunci, în fotoliul prezidenţial va sta tot George Bush. Ieri, Bush a rupt tăcerea şi l-a invitat pe Obama – primul preşedinte de culoare al Americii – “cât mai curând posibil”, în vizită la Casa Albă, cu ocazia unei conversaţii telefonice “călduroase” pe care au avut-o cei doi, după cum a dezvăluit presa de la Washington.

“I-am spus preşedintelui nou-ales că va putea conta pe cooperarea completă a administraţiei mele, în timpul perioadei sale de tranziţie la Casa Albă”, a promis Bush, printr-o declaraţie publică făcută ieri. “În timpul acestei perioade, îl voi voi informa pe preşedintele ales despre toate deciziile importante pe care le voi lua”, a precizat Bush.

ULTIMUL SUMMIT
Înainte de plecarea sa de la Casa Albă, Bush va fi gazda unui summit inedit, al liderilor ţărilor cele mai industrializate şi al celor ai economiilor în expansiune, în problema crizei financiare. Bush va mai trebui să perfecţioneze şi acordul cu Guvernul irakian, cu care va trebui să negocieze condiţiile de menţinere a militarilor americani în Irak, după data de 31 decembrie. “Mai sunt multe lucruri importante de făcut în lunile următoare, iar eu voi continua să conduc treburile statului, cât timp voi rămâne în acest post”, a adăugat Bush. Preşedintele demisionar l-a felicitat pe Obama pentru victoria “impresionantă” obţinută în alegeri, dar şi pe contracandidatul său, senatorul republican, John McCain, pentru campania sa electorală “hotărâtă”, chiar dacă nu a câştigat aceste alegeri şi, nu în ultimul rând, Bush i-a adus omagii Americii. “Nu contează pentru cine au votat. Toţi americanii trebuie să fie mândri pentru istoria care s-a scris ieri (în ziua alegerilor, n.r.). A-i vedea pe preşedintele Obama, pe soţia lui, Michelle, şi pe cele două minunate fiice ale lor trecând pragul Casei Albe va fi un spectacol exaltant. Ştiu că milioane de americani vor fi plini de mândrie în acel moment, aşteptat de atât de multă lume şi de atât de mult timp”, şi-a încheiat Bush declaraţia.

×
Subiecte în articol: bush