x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Butoiul de pulbere - Caricaturile si focul violentei musulmane

Butoiul de pulbere - Caricaturile si focul violentei musulmane

de Irina Cristea    |    Camelia Muntean    |    06 Feb 2006   •   00:00
Butoiul de pulbere - Caricaturile si focul violentei musulmane

Mobilizarea musulmana impotriva statelor care au publicat caricatu-rile profetului Mahomed s-a trans-format in manifestatii de o violenta excesiva contra reprezentantelor occidentale din Siria si din Liban. fotorepportaj

Publicarea unor caricaturi ale profetului Mahomed si apoi preluarea lor de catre o mare parte a mass-media europene s-a transformat intr-un adevarat razboi. Lumea musulmana a trecut la represalii incepand cu boicotul importurilor si ajungand pana la manifestatii de strada violente impotriva occidentalilor.

Mobilizarea musulmana impotriva statelor care au publicat caricaturile profetului Mahomed s-a transformat in manifestatii de o violenta excesiva, sambata ambasadele Danemarcei si Norvegiei din Damasc fiind atacate si apoi incendiate. In ciuda tuturor apelurilor la calm, sute de manifestanti au protestat violent, patrunzand in cele doua reprezentante diplomatice pe care le-au devastat. Mobilierul si documentele gasite in interior au fost aruncate pe ferestre, dupa care cladirea a fost incendiata. Manifestantii au impiedicat interventia pompierilor, pe care i-au atacat cu pietre.

FURIE. Violente de strada au izbucnit ieri, si la Beirut, unde 28 de persoane au fost ranite in timpul ciocnirilor dintre manifestantii musulmani si fortele de ordine. Protestatarii, al caror numar se ridica, potrivit autoritatilor, la cateva mii, au incendiat mai multe masini aflate in apropierea Consulatului Danemarcei in capitala libaneza. Surse de la Beirut afirma ca ar fi fost incendiata si cladirea Consulatului, dar, pentru moment, stirea nu a putut fi confirmata. Fortele de ordine au evitat sa intervina in forta pentru ca orice exces de zel ar putea fi perceput drept un atac direct asupra lumii musulmane. De aici pana la reinflamarea tensiunilor interne intre crestini si musulmani nu ar fi decat un pas. Acesta este, de fapt, riscul cel mai mare in Liban la ora actuala, mai ales in conditiile in care manifestantii au inceput deja sa distruga si sa incendieze magazine din cartierele crestine la peste 15 ani de la incheierea razboiului civil dintre 1975 si 1990.

In Iran, presedintele ultraconservator, Mahmud Ahmadinejad, a ordonat ruperea contractelor economice cu Danemarca si celelalte tari care au publicat caricaturile. La Nazaret, cateva mii de persoane au manifestat calm, scandand sloganuri de genul "A-l ataca pe Profet e ca si cum ar fi atacati toti musulmanii din lume".

APELURI LA CALM. Personalitati si institutii din toata lumea au facut apel la calm si dialog, in dorinta de a depasi criza. Purtatorul de cuvant al Vaticanului, Joaquin Navarro-Valls, a declarat ca "nimeni nu are dreptul de a calca in picioare credinta cuiva". Comisarul european pentru justitie, libertate si securitate, Franco Frattini, a apreciat ca publicarea caricaturilor este inoportuna, dar ca ea nu justifica violentele.

CARICATURISTII SE TEM
Caricaturistii danezi, ale caror desene au generat imensul scandal legat de profanarea religiei musulmane, se ascund in permanenta, pentru ca se tem pentru vietile lor, relateaza cotidia- nul britanic The Times. Ei sunt socati de amploarea pe care a luat-o scandalul generat de publicarea desenelor, care s-a transformat intr-o adevarata "ciocnire a civilizatiilor". Flemming Rose, seful departamentului de cultura, a invitat 25 de caricaturisti sa-si ilustreze propria viziune a profetului Mahomed, dupa ce autorul unor carti pentru copii s-a plans ca nici un caricaturist nu are curajul de a-i ilustra, altfel decat sub conditia anonimatului, o carte despre viata lui Mahomed, pe care o scrisese. Doisprezece caricaturisti au raspuns apelului, desenele lor au fost publicate in septembrie si fiecare a primit pentru ele 800 de coroane daneze (107 euro). Pentru ca nu au reusit sa opreasca reproducerea caricaturilor in intreaga Europa, caricaturistii au decis sa foloseasca toti banii obtinuti din vanzarea drepturilor de autor pentru a deschide o fundatie ce va acorda anual un premiu international pentru libertatea presei.
×
Subiecte în articol: externe