x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Camera de pe casca lui Schumacher funcţiona. Imaginile pot fi folosite în anchetă

Camera de pe casca lui Schumacher funcţiona. Imaginile pot fi folosite în anchetă

de Istvan Deak    |    Marina Constantinoiu    |    07 Ian 2014   •   18:18
Camera de pe casca lui Schumacher funcţiona. Imaginile pot fi folosite în anchetă

Camera de pe casca lui Michael Schumacher funcţiona în momentul accidentului său de schi, iar imaginile pot fi folosite, a anunţat marţi o sursă apropiată dosarului, preluată de presa franceză şi germană.
''Este un document important'', a adăugat aceeaşi sursă, refuzând să precizeze conţinutul imaginilor, care ar putea fi determinante pentru eventualele urmări judiciare ale cazului. Această cameră de tip Go-Pro, de a cărei existenţă s-a aflat abia vineri, la cinci zile după accident, a fost predată autorităţilor de familia fostului campion german de Formula 1, aflat în continuare în comă la spitalul din Grenoble.

Încă nu se cunoaşte conţinutul înregistrării
Sursa respectivă nu a precizat şi dacă imaginile ar permite să se vadă condiţiile căzăturii lui Schumacher, în special viteza cu care schia el înainte să se lovească cu capul de o stâncă în sectorul situat în afara pistelor balizate pe zona schiabilă de la Meribel (Alpii francezi).
Potrivit medicilor de la spitalul din Grenoble, acest şoc ar fi intervenit la viteză mare, însă, potrivit purtătorului de cuvânt al familiei, Sabine Kehm, Schumacher tocmai ajuta un prieten şi nu schia cu prea mare viteză.

Miercuri, conferinţa de presă a Parchetului
O conferinţă de presă a anchetatorilor şi a Parchetului este prevăzută pentru miercuri la ora locală 11:00 (12:00, ora României), la Palatul justiţiei din Albertville.
Soţia fostului campion german de Formula 1 Michael Schumacher a făcut un apel marţi pentru ca medicii şi familia să fie menajaţi, potrivit AFP.

Prima intervenţie publică a soţiei lui Schumacher
“Mă interesează foarte mult ca medicii şi personalul de la spital să fie menajaţi pentru a putea lucra în pace...Vă rog lăsaţi şi familia noastră în pace”, se arată în mesajul dat publicităţii de Corina Schumacher, care a avut cu această ocazie prima sa reacţie publică de la accidentul suferit de soţul său.
“Aveţi încredere, vă rog, în declaraţiile medicilor şi părăsiţi spitalul. Vă rog, susţineţi-ne în această luptă comună pentru Michael”, se mai precizează în comunicat.

Veşti contradictorii despre sănătatea campionului
Starea de sănătate a lui Michael Schumacher, aflat în comă după accidentul de schi de la Meribel, este “în uşoară ameliorare”, conform unui apropiat al septuplului campion mondial de Formula 1, citat de cotidianul german Bild, dar şi conform unor informaţii furnizate de AFP. Totuşi, potrivit altor surse, starea sănătăţii lui Schumacher ar putea fi catalogată pentru moment doar “staţionară”, nu şi “îmbunătăţită”.

Circ mediatic şi presiune maximă
Accidentul suferit de Schumacher, care se află internat la spitalul din Grenoble, s-a transformat într-un circ mediatic, după aprecierea unora. În orice caz, atât din partea fanilor, cât şi din partea presei există o presiune infernală care se exercită asupra personalului medical de la CHU Grenoble pentru a da informaţii mai mult sau mai puţin confidenţiale din dosarul medical al marelui campion. De altfel, jurnaliştii străini relatează despre nemulţumirea făţişă exprimată de personalul unităţii spitaliceşti în legătură cu atmosfera care s-a creat acolo, inclusiv în legătură cu aglomeraţia de la spital, care îngreunează buna desfăşurare a activităţii. Presiunile sunt atât de mari, încât s-a ajuns până la oferirea de mită personalului medical în schimbul informaţiilor sau chiar la deghizarea unui jurnalist în preot, pentru a putea pătrunde în incinta spitalului.

Intervenţia profesioniştilor presei
Asociaţia jurnaliştilor germani a făcut apel, marţi, ca mass-media să fie mai reţinute în acoperirea cazului fostului campion de Formula 1 Michael Schumacher, care se zbate între viaţă şi moarte.
Potrivit unui comunicat al preşedintelui Asociaţiei (DJV), Michael Konken, codul deontologic al presei cere ''respect în faţa durerii victimelor şi a sentimentelor celor apropiaţi lor''. ''Acest lucru este valabil şi când victima este o celebritate'', adaugă textul.
Michael Konken le cere jurnaliştilor ''să respecte această dorinţă'', adăugând că nu se îndoieşte de faptul că medicii şi apropiaţii lui Schumacher vor informa media despre evoluţia stării de sănătate a fostului campion. El subliniază în acelaşi timp că interesul presei pentru Schumacher este justificat. ''Graţie performanţelor sale din Formula 1, Michael Schumacher este foarte cunoscut. Multă lume este îngrijorată în legătură cu viaţa sa după accidentul de schi. Şi tocmai de aceea presa trebuie să scrie despre asta'', a adăugat Konken.

Respectarea secretului medical
Luni, spitalul din Grenoble şi purtătoarea de cuvânt a familiei, Sabine Kehm, au cerut deja jurnaliştilor să respecte secretul medical şi să urmărească doar informaţiile furnizate de echipa medicală care se ocupă de caz, atunci când aceasta decide să facă anunţuri oficiale.
După ce au fost peste 100 săptămâna trecută, marţi în cursul zilei mai erau doar circa 12 jurnalişti în faţa spitalului din Grenoble, aşteptând veşti în dreptul uşii pe care intră şi ies zilnic rudele lui Schumacher. La jumătatea zilei, în parcarea atribuită presei, staţionau încă 11 camioane ale televiziunilor şi 15 tehnicieni şi jurnalişti asigurau transmisiile.

×