x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Canadienii au dejucat planul unui alt „11 septembrie”

Canadienii au dejucat planul unui alt „11 septembrie”

10 Dec 2009   •   00:00

După exact cinci ani de la atacul terorist de la 11 septembrie 2001, în oraşul canadian Toronto urma să aibă loc o replică. Câţiva musulmani canadieni, deveniţi islamişti fanatici, plănuiau să arunce în aer mai multe clădiri importante ale oraşului. Din fericire, complotul a fost prevenit la timp. Un reportaj CNN dezvăluie elemente inedite ale anchetei de acum trei ani.



Trei clădiri şi trei bombe, în centrul oraşului Toronto. Şi toate declanşate aproape simultan de un singur telefon celular. Aceasta era soarta pe care Zakaria Amara şi camarazii săi o pregăteau pentru Parlamentul canadian, Bursa şi sediul securităţii din Toronto, oraşul unde trăiau cei mai mulţi dintre ei.



Membrii grupării intenţionau să declanşeze exploziile la 11 septembrie 2006, în ziua când se împlineau cinci ani de la masacrul de la New York şi Washington. Deşi nu aveau nicio legătură cu reţeaua Al-Qaida, ei doreau astfel să arate că îi împărtăşesc ura faţă de Occident.

Din fericire, cei mai mulţi musulmani din Canada sunt îngroziţi la gândul de a-şi măcelări compatrioţii. Un fost coleg de liceu al lui Amara nu a ezitat să devină informator al poliţiei pentru a face să eşueze complotul terorist.

Mubin Şaikh, care conduce astăzi un centru pentru tineret, i-a ajutat pe poliţişti să adune dovezi care au dus la arestarea potenţialilor terorişti. Aceştia comandaseră deja materiale pentru a realiza bombe. Cu toţii sunt acum după gratii şi îşi aşteaptă procesul. Cazul a rămas, însă, în memoria forţelor de securitate ca un avertisment că noi ameninţări pot apărea oricând.

Antena3

×
Subiecte în articol: externe