x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Eliberat din închisoare, candidatul opoziției la președinția Senegalului atrage sute de susținători

Eliberat din închisoare, candidatul opoziției la președinția Senegalului atrage sute de susținători

de Redacția Jurnalul    |    16 Mar 2024   •   20:32
Eliberat din închisoare, candidatul opoziției la președinția Senegalului atrage sute de susținători
Sursa foto: Hepta

La o zi după ce a fost eliberat din închisoare, liderul opoziției din Senegal, Bassirou Diomaye Faye, a atras sute de susținători la prima sa apariție publică în calitate de candidat la alegerile prezidențiale din 24 martie, promițând să combată corupția, transmite Reuters.

Alături de el, popularul și înflăcăratul lider al opoziției, Ousmane Sonko, i-a îndemnat pe susținători să voteze pentru aliatul său.

„Avem alegeri de câștigat. Am pierdut prea mult timp”, a declarat Sonko, eliberat și el din închisoare joi, în cadrul unei conferințe de presă comune.

Firebrand Sonko - care era considerat principalul contestatar al partidului de guvernământ al președintelui Macky Sall - și-a acordat sprijinul lui Faye după ce a fost descalificat din cauza unei condamnări pentru defăimare care nu are legătură cu detenția sa din iulie anul trecut. El spune că acuzațiile au fost motivate politic, ceea ce autoritățile neagă.

Opoziția a luat avânt pe măsură ce sprijinul pentru Sall a scăzut în timpul celui de-al doilea mandat al acestuia, care va fi și ultimul. Din cauza limitelor constituționale ale mandatelor, Sall va demisiona și, pentru prima dată în istoria Senegalului, președintele în exercițiu nu se va afla pe buletinul de vot.

Se așteaptă ca majoritatea susținătorilor lui Sonko să voteze pentru Faye, ceea ce îl face pe acesta din urmă o amenințare serioasă pentru ceilalți 18 candidați la președinție, spun analiștii. Sonko este popular în rândul tinerilor din mediul urban frustrați de lipsa locurilor de muncă și de dificultățile economice într-o țară în care 60% din populație are mai puțin de 25 de ani.

Coaliția lui Faye a ținut să le transmită alegătorilor că un vot pentru mai puțin cunoscutul Faye este un vot pentru Sonko. Afișele de campanie îi arată pe cei doi unul lângă altul, cu sloganul: „Diomaye este Sonko”.

Politicieni de profil înalt, inclusiv fostul prim-ministru Aminata Toure, care s-a certat public cu Sall și a părăsit coaliția de guvernare anul trecut, l-au susținut, de asemenea, pe Faye.

„Macky Sall însuși a fost cel mai bun agent de recrutare al opoziției”, a declarat Toure pentru Reuters prin telefon, adăugând că Faye a proiectat o imagine de integritate.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: Bassirou Diomaye Faye senegal