x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe „Mineriada lui Trump” a ajuns dosar penal. Candidatura miliardarului la Casa Albă, lovită în plin de Justiția americană

„Mineriada lui Trump” a ajuns dosar penal. Candidatura miliardarului la Casa Albă, lovită în plin de Justiția americană

de Şerban Mihăilă    |    03 Aug 2023   •   07:00
„Mineriada lui Trump” a ajuns dosar penal. Candidatura miliardarului la Casa Albă, lovită în plin de Justiția americană

​​​​​​​„Statele Unite contra Donald J. Trump” a devenit brusc unul dintre cele mai importante cazuri din istoria americană. Actul de acuzare de 45 de pagini, prezentat marți, a plasat America într-o situație fără precedent, profundă și chiar tragică. Pentru prima dată, SUA urmează să judece un fost președinte pentru că a încercat să distrugă sistemul democratic al țării, deoarece, după cum se spune în rechizitoriu, „a fost hotărât să rămână la putere”, deși a pierdut alegerile. Și nu este vorba despre orice fost președinte: Trump este principalul candidat la nominalizarea republicană, iar sondajele de opinie îl arată într-o competiție strânsă cu actualul șef al administrației de la Washington, Joe Biden, într-o ipotetică revanșă a bătăliei pentru Casa Albă.

Actul de acuzare detaliază un presupus complot diabolic pus la cale de Trump pentru a submina voința alegătorilor în 2020 și, implicit, pentru a rupe lanțul transferurilor voluntare de putere între președinții americani, inaugurat de George Washington, cel care a lăsat națiunea să „își conducă singură soarta”, atunci când a refuzat un nou mandat, în 1796.

Învinuirile aduse de procurorul special Jack Smith sunt mult mai puternice decât cele din două acuzații anterioare împotriva lui Trump, în cazuri separate. Această nouă acuzație, a unui mare juriu din Washington, lovește atât în centrul valorilor fondatoare ale Americii, cât și în fundamentele constituționale ale țării. 

Trump a pledat nevinovat în celelalte două cazuri - primul în Manhattan, pentru acuzații de fraudă în afaceri legate de plata unor sume de bani în schimbul tăcerii, și al doilea, pentru presupusa manipulare necorespunzătoare a unor documente clasificate - și neagă orice abatere în urma alegerilor din 2020.

Suporterii miliardarului invocă metode naziste

La câteva momente după ce acuzația a devenit publică, incriminările vehemente din partea taberei lui Trump și acuzațiile de persecuție partizană au arătat cum se va adânci falia politică la nivel național, într-o societate deja profund divizată după cei patru ani de mandat petrecuți la Casa Albă de controversatul miliardar american.

Trump a reacționat, recurgând la același limbaj incendiar și la aceeași retorică antidemocratică detaliate în ultimul act de acuzare, care au dus țara în pragul unei lovituri de stat, după ultimele alegeri prezidențiale.

Biroul său a emis o declarație în care susține că punerea sub acuzare orchestrată de Smith este un exemplu de „interferență electorală”. Mai mult, colaboratorii lui Trump au aruncat învinuirile aduse șefului lor chiar asupra Departamentului de Justiție al administrației Biden, care l-a desemnat pe procurorul special independent să investigheze această chestiune.

De altfel, echipa de campanie a lui Trump a folosit cea mai incitantă analogie istorică posibilă pentru a condamna noul caz împotriva fostului comandant suprem. „Lipsa de legalitate a acestor persecuții ale președintelui Trump și ale susținătorilor săi amintește de Germania nazistă din anii ’30 și de alte regimuri autoritare, dictatoriale”, se arată în comunicat.

Și susținătorii republicani ai lui Trump din Congres au ignorat dovezile lui Smith, catalogând acuzația drept o încercare de a distrage atenția de la întrebările pe care le-au ridicat cu privire la activitățile de afaceri ale fiului actualului președinte, Hunter. 

În acest context, infernul politic declanșat de acuzația de marți naște întrebarea dacă un astfel de scandal este cu adevărat în interesul național. Pe de altă parte însă, neurmărirea penală a unei încercări de subminare a voinței alegătorilor nu numai că ar fi creat un precedent politic extrem de periculos, dar ar fi pus sub semnul întrebării viitorul democrației americane însăși.

Cea mai grea încercare pentru fostul președinte

Actul de acuzare de marți este doar cel mai recent dintre eforturile executivului american de a clarifica și de a stabili vinovații pentru cicatricile provocate de alegerile contestate de Trump în 2020, care au inclus urmărirea penală a sute de manifestanți violenți, ce au luat cu asalt Capitoliul.

Decizia reprezintă cea mai concretă încercare de până acum de a-l învinovăți personal pe Trump, în calitate de presupus lider al conspirației. Având în vedere că cel mai puternic mijloc constituțional de a constrânge un președinte - punerea sub acuzare - nu a dus la o condamnare într-un proces în Senat, acesta ar putea fi ultimul efort de a-l trage la răspundere, la nivel federal, pe fostul lider al Casei Albe.

În multe privințe, actul de acuzare validează activitatea comitetului special al Camerei Reprezentanților, care a investigat evenimentele din 6 ianuarie 2021. Comitetul special a fost desființat atunci când republicanii au câștigat majoritatea în Cameră.

Consecințele unui eventual proces

Un viitor proces ar iniția, de asemenea, un nou lanț de consecințe și posibile crize constituționale, multe dintre acestea legate de faptul că fostul președinte candidează pentru a reveni la Casa Albă și are șanse să-și atingă obiectivul.

În cazul în care el și Biden ar primi nominalizările pentru bătălia finală din partea propriilor partidele, cei doi s-ar afla într-o cursă strânsă, arată un sondaj realizat de „The New York Times”/Siena College și publicat marți, chiar înaintea ultimelor știri despre acuzații. 

Prin urmare, noile acuzații au o miză extrem de mare pentru o posibilă confruntare pe viață și pe moarte în alegerile generale. Dacă Trump ar câștiga, el ar putea încerca să folosească noul lui Departament de Justiție pentru a scăpa de răspunderea sa penală. Dacă ar pierde alegerile și ar fi deja condamnat, miliardarul american ar putea ajunge la închisoare.

Iar dacă fostul președinte pierde nominalizarea din partea formațiunii sale politice, orice alt republican care ar câștiga Casa Albă în 2024 s-ar confrunta cu o presiune enormă pentru a-l grația pe Trump, dacă acesta ar fi condamnat - o decizie cu potențialul de a pune într-o lumină proastă propria administrație.

Momentul în care va avea loc un proces ar putea fi, de asemenea, foarte important. Republicanul Scott Jennings, una dintre vocile puternice ale partidului, susține că alegătorii au dreptul să cunoască rezultatul acestui caz înainte de a lua o decizie cu privire la un nou președinte, în noiembrie 2024. 

Echipa lui Trump a încercat în repetate rânduri să introducă amânări în cazurile aflate în curs de soluționare, iar calendarul său se umple deja rapid cu alte date pentru procese, anul viitor. Cu toate acestea, o serie de analiști juridici și de specialiști în Drept au descris actul de acuzare ca fiind „curat și ordonat”, având potențialul de a demara un proces destul de repede.

Detalii șocante despre un presupus complot diabolic 

Cea de-a treia punere sub acuzare formulată împotriva lui Trump complică încrengătura de pericole juridice care îl pândesc pe fostul președinte și s-ar putea să nu fie nici măcar ultima cu care acesta se confruntă. 

Un procuror districtual din comitatul Fulton, Georgia, va anunța, în scurt timp, deciziile de inculpare care decurg dintr-o investigație asupra eforturilor de a anula victoria lui Biden în acest stat electoral cheie.

Actul de acuzare de marți recreează în detalii cutremurătoare presupusele încercări ale unui lider puternic de a sfida voința alegătorilor și de a se agăța de postul său ca un autocrat din țările în curs de dezvoltare. 

Chiar și după doi ani, aceste detalii șochează și ridică mari semne de întrebare asupra oportunității unei eventuale reveniri a lui Trump la Casa Albă, înainte de care controversatul om de afaceri ar trebui să depună jurământul pentru a apăra o Constituție pe care, oricum, ar fi încercat să o încalce.

Smith i-a adus lui Trump patru capete de acuzare: „conspirație pentru escrocarea Statelor Unite”, „conspirație pentru obstrucționarea unei proceduri oficiale”, „obstrucționarea și încercarea de obstrucționare a unei proceduri oficiale” și „conspirație împotriva drepturilor” cetățenilor americani.

Într-un sens mai larg, fostul președinte este acuzat că a răspândit minciuni potrivit cărora alegerile ar fi fost fraudate, deși știa că afirmațiile sale „erau false”. Acesta este un punct-cheie al acuzării, deoarece, pentru a obține o condamnare, procurorii vor trebui să demonstreze că fostul președinte a avut intenții criminale.

Trump este acuzat că a încercat în mod ilegal să înlăture votanții legitimi și să submineze voturile electorale și că a conspirat pentru a perturba procesul de numărare, colectare și certificare a rezultatelor alegerilor. 

Smith susține că Trump și șase coautori, care nu au fost acuzați în acest rechizitoriu, au exercitat diverse presiuni ilegale asupra vicepreședintelui de la vremea respectivă, Mike Pence, pentru a-l determina să anuleze rezultatul alegerilor, au încercat să folosească Departamentul de Justiție pentru a declara lipsit de legitimitate procesul electoral și au prezentat Congresului liste frauduloase de electori prezidențiali.

Mai mult, deși Trump avea dreptul să pretindă fraudarea alegerilor, chiar dacă afirmația nu s-ar fi dovedit adevărată, Smith susține că președintele de atunci știa deja că a pierdut lupta pentru Casa Albă, solicitările sale luând astfel o turnură penală.

Pentru a-și dovedi punctul de vedere, Smith citează o întâlnire în care Trump a fost informat cu privire la o problemă de securitate națională, dar a decis să amâne orice acțiune, transferând decizia următorului președinte. Potrivit actului de acuzare, Trump a spus: „Da, ai dreptate, este prea târziu pentru noi. O să îi pasăm asta următorului”.  

Smith și procurorii săi au întocmit actul de acuzare pentru a demonstra clar că lui Trump i s-a spus de către proprii consilieri juridici, politici și de campanie că alegerile erau pierdute, însă, ulterior, el a continuat să ia măsuri pentru a submina rezultatul acestora. „De fiecare dată când cineva i-a spus adevărul, el pur și simplu a ieșit și a mințit”, a declarat recent George Conway, un avocat conservator și critic al lui Trump.

Echipa de avocați a lui Trump va susține, probabil, că fostul președinte a crezut sincer că a câștigat alegerile și, prin urmare, a acționat cu bună credință și nu pentru a încălca legea. O astfel de poziție ar fi primită însă, foarte probabil, cu neîncredere de către jurați.

Avocatul lui Trump, John Lauro, susține că această punere sub acuzare este o încercare de a interveni în următoarele alegeri prezidențiale și va schimba profund politica americană. „Este pentru prima dată când luăm un discurs politic și spunem că îl vom incrimina”, a declarat el. De asemenea, el a afirmat că ar fi necesar ca echipa juridică a lui Trump să investigheze dacă a avut loc o fraudă electorală, chiar dacă instanțele au spus în repetate rânduri că nu a existat o fraudă generalizată care să fi afectat rezultatul din 2020.

Actul de acuzare citează multe dovezi uluitoare, inclusiv o reprezentare a unei conversații între Jeffrey Clark, fost oficial al Departamentului de Justiție, și un consilier adjunct al Casei Albe. 

„Nu există niciun scenariu, nu există nicio opțiune în care să nu părăsești Casa Albă pe 20 ianuarie!”, a spus consilierul, înainte de a avertiza cu privire la „revolte în fiecare oraș important din Statele Unite”, dacă Trump ar fi rămas în funcție. „Ei bine, de aceea există o lege a insurecției!”, ar fi răspuns Clark.

Mai târziu, în rechizitoriu, Smith relatează un presupus schimb de replici în care Trump i-ar fi spus lui Pence că va trebui să îl critice în mod public, deoarece a refuzat să fie de acord cu o decizie de subminare a certificării alegerilor din 6 ianuarie. 

Smith citează apoi un episod șocant, în care șeful de cabinet al lui Pence a fost îngrijorat pentru siguranța șefului său și l-a alertat pe șeful serviciului secret al vicepreședintelui. Posibilitatea ca un vicepreședinte să fie pus în pericol de propriul președinte este o situație fără precedent, care subliniază evenimentele terifiante puse în mișcare de refuzul lui Trump de a-și accepta înfrângerea.

În așteptarea unui posibil proces, acuzațiile procurorului special și reacția furibundă a susținătorilor lui Trump anticipează adâncirea uriașei prăpăstii politice care divizează societatea americană.  

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

×