x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Cap de pod Gazprom in Slovacia

Cap de pod Gazprom in Slovacia

de Corina Andriuta    |    25 Noi 2006   •   00:00
Cap de pod Gazprom in Slovacia

Summitul pentru semnarea unui nou acord energetic care a debutat ieri in Finlanda, la care participa Uniunea Europeana si Federatia Rusa, se poate lovi de o cu totul alta problema majora in afara celei legate de pozitia Poloniei, nemultumita de embargoul impus din noimbrie 2005 asupra produselor agricole poloneze. Impedimentul poate veni chiar dintr-o afacere pe care Gazprom o negociaza alaturi de alti doi parteneri cu statul slovac.

Conform cotidianului rus Izvestia, "Rusia s-a saturat sa mai faca concesii pentru pretul la gaz livrat in Europa Centrala si de Vest. Acestea vor ramane, mai mult ca sigur, doar la livrarea gazului catre statele foste membre ale CSI." Pentru ca planul Rusiei sa aibe succes, in articolul intitulat "O fereastra catre Europa", Izvesta expune un plan conform caruia controlul gazului exportat in aceasta parte a Europei sa se faca printr-o companie din Slovacia.

CONSORTIU. Dupa ce Comisia slovaca pentru privatizare a recomandat statului sa privatizeze 49% din actiunile companiei de gaze Slovensky Plynarensky Priemysel (SPP), partenerii de afaceri ai acestei societati au pus rapid la punct un plan care sa le asigure monopolul in derularea exportului de gaz prin aceasta societate. Astfel, consortiul, in componenta caruia exista deja rusii de la "Gazprom", germanii de la Ruhrgaz, francezii de la Gaz de France, a urmat o strategie in urma careia cele trei companii au reprezentat singurii participanti la licitatia pachetului de actiuni pus la bataie de stat. Conform agentiei Bloomberg, consortiul a propus pentru cumpararea pachetului de actiuni 2,7 miliarde de dolari. In urma acestui proiect, aprobatat de statul slovac, Gazprom si partenerii sai au capatat un control serios a gazoductului, prin care Rusia livreaza anual 90 miliarde metri cubi de gaz. SPP livreaza in prezent gaz metan pentru 1,3 milioane de slovaci.

TENDINTE. Privatizarea companiei de gaze slovace s-a mai discutat si anul trecut, in noiembrie, la intalnirea presedintelui rus Vladimir Putin cu omologul slovac, Rudolf Schuster. La dialog a fost prezent si directorul companiei "Gazprom", Alexei Miler. Dupa tratative, el a declarat ca "Implicarea «Gazprom» in acest proiect are o importanta strategica pentru ambele tari si va asigura pe viitor distributia de gaz atat in Slovacia, cat si in alte tari din Europa". Conform cotidianului rus, in urma acestei afaceri Federatia Rusa ar avea enorm de castigat. In strategia Gazprom, compania slovaca va reprezenta nodul prin care se va achizitiona gazul metan din Rusia si apoi se va distribui spre Europa Centrala si de Vest la preturi impuse de noii proprietari ai consortiului multinational.

Tarile aflate in sfera de influenta moscovita se bucura in continuare de un pret al gazului mai mult decat rezonabil. Si inca au de unde alege.
Dintr-un articol gazduit ieri de INFOTAG aflam ca Moldova, care plateste 80 dolari pentru mia de metri cub de gaz achizitionat de la Gazprom, a negociat sa cumpere gaz si mai ieftin din Turcmenistan! Moldova, pentru inceput, ar putea cumpara pana la 300 de milioane de metri cubi de gaz cu 50-60$ pentru 1.000 metri cubi.

×
Subiecte în articol: externe gazprom