x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Capsunarii din Norvegia

Capsunarii din Norvegia

de Anca Alexe    |    Ana Maria Luca    |    18 Iun 2005   •   00:00
Capsunarii din Norvegia

Cateva sute de hunedoreni au plecat in Tara Fiordurilor sa culeaga capsuni. Castiga 10 euro pentru fiecare rand cules.

Capsunile din Spania s-au demodat. O mana de romani muncitori a descoperit ca si in Norvegia se plateste bine in agricultura, daca esti rapid, rezistent si poti sa achiti singur biletul de avion si taxa de procesare a actelor la ambasada.

Viorel Istrate are aproape 60 de ani si e pastor la o biserica din Deva de 15 ani. Anul trecut insa si-a luat concediu. A lasat acasa copiii si sotia si a plecat pentru toata luna mai in Norvegia. Dar nu in vacanta, ci la cules... capsune. Pentru ca acolo se fac cele mai gustoase capsune din lume. Noptile lungi si luminoase genereaza conditii perfecte. Cu cat au mai multa lumina, cu atat sunt mai gustoase.

OBOSITOR. Unul dintre fratii lui Istrate, mai tanar decat el, mai fusese de cateva ori. A devenit chiar cel mai rapid culegator. De nevoie, ca fermierii platesc in functie de numarul de randuri culese. Cam 10 euro pentru un rand. Se scot bani buni din munca grea, dar cinstita.

Istrate si-a facut actele, a platit taxa de cateva milioane la ambasada de la Bucuresti pentru viza de munca, s-a urcat in avion, cu geanta plina de conserve, si s-a dus. Trebuia. Doi dintre baieti erau pe punctul de a se insura si trebuia sa le dea si el ceva, acolo, pentru casa. Dupa o luna de munca, de dimineata pana seara, in genunchi prin straturile peste care cadea o ploaie rece si marunta, omul s-a intors acasa cu vreo 2.000 de euro in buzunar. Avea piscaturi de gaze despre care nu stia ca exista cand a plecat din Romania. Era obosit din cale afara si cu dureri de genunchi. Dar nu se lasa. Anul asta vrea sa plece din nou, ca ar vrea sa mai repare ceva prin casa mai la toamna.

DE LA AJUTOARE. Povestea a inceput prin ’90, cand cativa norvegieni au venit la Deva cu ajutoare pentru romanii abia eliberati de sub jugul comunist. Au venit ei vreo doi ani la rand, dar au vazut ca romanii nu mai sunt asa saraci si neajutorati. Stiau niste fermieri in nordul Norvegiei, cu plantatii de capsune, care aveau nevoie de mana de lucru. Asa au plecat cativa romani pentru prima data la cules de capsuni in Norvegia. Apoi au mai plecat si cateva fete ca sa ingrijeasca de copii. Angajatorilor le-a placut ca romanii erau muncitori si se tineau de treaba. Si povestea a continuat.

Norvegienii sunt foarte severi in ceea ce priveste actele si nici nu angajeaza la negru. Oamenii plecau de la Hunedoara, Simeria, Deva si satele din jur cu bani de avion si mancare de acasa. Si plecau si cu actele in regula, cu un contract de munca legal sau prin programe guvernamentale. Nu asa, oricum. Ca e mai bine sa faci lucrurile precum scrie la carte.

AU-PAIR SI PARCURI DE DISTRACTII. Potrivit statisticilor oficiale oferite de reprezentantii Ambasadei Norvegiei in Romania, numarul imigrantilor romani in tara fiordurilor este de aproximativ 900. Nilsen Per Anders Pollen, purtatorul de cuvant al Ambasadei Norvegiei in Romania, spune ca anul trecut circa 250 de romani au primit permise de munca in Norvegia. Cele mai multe au fost acordate prin intermediul programului au-pair, un program de schimb cultural care permite unei persoane din Romania sa cunoasca mai bine cultura unei tari occidentale si sa isi perfectioneze limba tarii respective. Au fost acordate si cateva permise pentru contracte de sezon in domeniul agriculturii si gradinaritului. "In afara de astea, cativa romani au avut ocazia sa plece in Norvegia pe post de asistenti medicali sau angajati in parcurile de distractii. Insa cei care au muncit in parcurile din Oslo nu au avut contracte pe mai mult de trei luni. In orice caz, acolo le ies destui bani. Numai biletul de intrare in parc costa in jur de 20-25 de dolari", spune Nilsen Per Anders Pollen.

ACTE SI TAXE
Ca sa poti lucra in Norvegia trebuie sa ai viza sau permis de munca, conform site-ului www.norvegia.ro. Iar intreprinzatorii si fermierii norvegieni nu prea angajeaza imigranti fara drept de munca. Incepand cu luna octombrie 2003, s-a introdus taxa de procesare a cererilor pentru permis de munca sau rezidenta, care este de aproximativ 4 milioane de lei (echivalentul a 800 de coroane norvegiene), si se plateste la Sectia Consulara, inainte sau la depunerea formularelor pentru permis de munca. Permisul de munca in Norvegia se poate obtine in urma unei aplicatii care trebuie sa cuprinda pasaportul in original si doua copii ale acestuia, contractul de munca sau oferta de munca semnata si de angajator, si de angajat, in original, si o copie a acesteia, doua fotografii tip pasaport, un formular care se ridica de la Ambasada Norvegiei, traducere legalizata in limba engleza a diplomei acordate de ultima institutie de invatamant absolvita si dovada platirii taxei de 4 milioane de lei.

LINK-URI UTILE
×
Subiecte în articol: diaspora Norvegia munca