x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe "Cardul canabis", introdus de marţi în Olanda

"Cardul canabis", introdus de marţi în Olanda

de Mediafax    |    01 Mai 2012   •   08:34
"Cardul canabis", introdus de marţi în Olanda

"Cardul canabis", care le rezerva accesul in cafenele doar locuitorilor Olandei, va fi introdus marti in sudul tarii, dar proprietarii acestor localuri au declarat deja ca vor sfida noua legislatie, informeaza MEDIAFAX, care citeaza AFP.

Proprietarii cafenelelor se opun "cardului canabis", temandu-se de pierderea profitului si de necesitatea de a face disponibilizari in randul personalului.

La Maastricht (sud-est), in apropiere de frontiera belgiana si germana, unde 1,4 milioane de turisti vin sa se aprovizioneze in fiecare an cu canabis, unii proprietari de cafenele au asigurat ca vor sfida noua legislatie.

Autoritatile municipale au declarat la randul lor ca sunt pregatite sa impuna respectarea masurii si sa aplice sanctiuni daca va fi nevoie, in special ordonand inchiderea temporara a localurilor.

"Cardul canabis" trebuie aplicat incepand de marti in provinciile din sudul Olandei (Noua Zeelanda, Brabantul de Nord si Limburg), la frontiera cu Belgia si Germania, iar din 2013 in restul tarii.

Cele 670 de cafenele olandeze urmeaza sa devina "cluburi cu circuit inchis", numarand maxim 2.000 de membri, cu domiciliul in Olanda si cu varste peste 18 ani.

Aceasta noua legislatie este destinata luptei impotriva problemelor - ambuteiaje, batai nocturne si proliferarea vanzatorilor de droguri pe strazi - provocate de afluxul de milioane de straini veniti sa se aprovizioneze cu canabis in Olanda.

Autoritatile olandeze au plasat recent la frontiera panouri luminoase care anunta noua interdictie, cu sloganul "Noi reguli, fara droguri".

Proprietarii a 19 cafenele din Olanda au sesizat la 18 aprilie justitia olandeza pentru ca acest "card canabis" sa nu fie introdus, dar cererea lor a fost respinsa vineri de tribunalul din Haga.

Posesia, consumul si vanzarea cu amanuntul a mai putin de cinci grame de canabis, in cafenele, sunt tolerate in Olanda din 1967. Cultura si vanzarea en gros, controlate de grupuri infractionale, sunt interzise.

Ministrul belgian de Interne Joëlle Milquet a declarat luni ca schimbarea legislatiei genereaza temeri privind o "virare catre vanzarile ilegale" pe teritoriul belgian, dar a asigurat ca Belgia este gata sa sanctioneze turistii drogurilor.

×
Subiecte în articol: olanda iarbă canabis