x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Caricatură New York Post - Barack Obama, un cimpanzeu agresiv? - video

Caricatură New York Post - Barack Obama, un cimpanzeu agresiv? - video

19 Feb 2009   •   00:00

Tabloidul american New York Post a declanşat o polemică, publicând miercuri o caricatură prin care se sugera că planul de relansare a economiei ar fi fost pregătit de o maimuţă, o asociaţie întrebându-se despre o eventuală referire rasistă la preşedintele Barack Obama, relatează AFP.



Desenul reprezintă un poliţist care tocmai a ucis o maimuţă şi care spune colegului său: "Ei vor trebui să găsească pe altcineva pentru a realiza viitorul plan de relansare".

Desenul face referire la un cimpanzeu ucis luni în oraşul Connecticut, după ce acesta a rănit grav o femeie.

"Caricatura publicată în New York Post pune probleme pentru că în istoria atacurilor rasiste împotriva afroamericanilor, aceştia au fost deseori comparaţi cu maimuţe", a protestat, într-un comunicat, reverendul Al Sharpton, militant pentru drepturile omului şi preşedinte al asociaţiei "Reţeaua naţională de acţiune".

"Planul de relansare este prima victorie legislativă a preşedintelui Barack Obama, primul preşedinte afroamerican, şi va rămâne întotdeauna asociat cu acesta. Insinuează desenul că planul a fost realizat de o maimuţă?", se întreabă Al Sharpton.

El a amintit în comunicat că persoana care realizează caricaturile de la New York Post a fost deja acuzat de rasism.

Într-un alt comunicat, conducerea redacţiei cotidianului, care aparţine magnatului media Rupert Murdoch, a apărat desenul.

"Este vorba despre o parodie a actualităţii, cu un desen reprezentând uciderea unui cimpanzeu violent în Connectitut, iar autorul ironizează într-o manieră generală eforturile Washingtonului de a reanima economia", a apreciat cotidianul, care l-a acuzat pe reverendul Sharpton de "oportunism".

×
Subiecte în articol: externe