x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Carlos Şacalul, întrebat de judecător care îi este profesia, răspunde: „Revoluţionar!”. Informaţii de ultimă oră de la procesul teroristului.

Carlos Şacalul, întrebat de judecător care îi este profesia, răspunde: „Revoluţionar!”. Informaţii de ultimă oră de la procesul teroristului.

de Robert Veress    |    07 Noi 2011   •   09:25
Carlos Şacalul, întrebat de judecător care îi este profesia, răspunde: „Revoluţionar!”. Informaţii de ultimă oră de la procesul teroristului.

Considerat odinioara (inainte de 'era' Osama bin Laden) cel mai periculos terorist al planetei, Carlos Sacalul va comparea incepand de luni in fata unei Curti cu juri speciale din Paris pentru patru atentate soldate cu 11 morti si aproape 150 de raniti, comise in Franta in anii 1982 si 1983, relateaza AFP.

In varsta de 62 de ani, pe numele sau real Ilich Ramirez Sanchez, Carlos neaga acuzele. El ispaseste deja o condamnare pe viata si nu risca decat o alta condamnare pe viata. Pe de alta parte, intr-un interviu publicat duminica, la Caracas (Capitala Venezuelei, tara de origine a teroristului), Carlos a revendicat peste 100 de atacuri care s-au soldat cu 1.500 pana la 2.000 de morti. Asadar, este curios de vazut de ce s-ar crampona sa nu le admita pe acestea de care este acuzat acum, daca, intr-adevar, el este autorul.

Procurorii francezi sustin ca au dovezi solide referitoare la implicarea 'Sacalului' atentatele din Paris. Dovezile ar fi fost obtinute inclusiv din strainatate, din Germania, Ungaria si Romania.

Dar Isabelle Coutant-Peyre, avocata lui Carlos, care, asa cum informeaza france24.com, este, totodata, a treia sotie a teroristului, cunoscuta in inchisoare, sustine ca dovezile din fostele tari socialiste nu pot fi admise. Iar Carlos a intrat in greva foamei, dupa ce a fost pedepsit cu izolatorul, pentru ca a vorbit cu presa franceza, inainte de proces. Dupa zece zile de greva foamei, i s-a permis sa revina in celula.

Kim Willsher, corespondentul The Guardian din Paris, asista la procesul lui Carlos. Ea a relatat, in urma cu cateva minute, prin mesaje Twitter, ca 'Sacalul' a intra in sala de judecata sfidator, salutandu-si sustinatorii cu pumnii inclestati. Intrebat de instanta care ii este profesia, Carlos a replicat: 'Revolutionar!'. Neaga acuzatiile si sustine ca are nationalitate palestiniana, acordata de Yasser Arafat (fostul presedinte al Organizatiei pentru Eliberarea Palestinei). In timp ce se citeau numele victimelor atentatelor, Carlos a stat la taclale cu ofiterii de securitate si a citit din ziare, afisand o mina plictisita. Instanta l-a intrebat daca e vreo problema, dar nu a raspuns nimic. Cere prin avocat un certificat de competenta al procurorului! Apoi, se exprima zgomotos impotriva Israelului 'Rasist si zionist'. Este avertizat de judecator, care il ameninta cu evacuarea.

Carlos este inchis din 1994, cand a fost arestat in Sudan. A fost condamnat (pe viata), in 1997, pentru uciderea, in iunie 1975, a doi ofiteri de securitate francezi si a unui presupus informator al acestora.

Incepand de luni si pana la 16 decembrie, Ilich Ramirez Sanchez va comparea in fata unei Curti cu juri specializate in judecarea "actelor de terorism" si formata din sapte magistrati profesionisti. Potrivit acuzarii, Carlos a orchestrat atentatele din 1982 si 1983 pentru a obtine eliberarea partenerei sale din acel moment, Magdalena Kopp (Germania de Est) si a elvetianului Bruno Bréguet, amandoi membri ai grupului sau.

Kopp si Bréguet au fost arestati la Paris in februarie 1982, avand asupra lor arme si explozibil. Cateva zile mai tarziu, o scrisoare din partea ministrului de Interne cerea eliberarea lor in "termen de 30 de zile", un ultimatum insotit de "amenintari de razboi" impotriva Frantei. Amprentele lui Carlos au fost identificate pe document.

Dupa o luna, la 29 martie 1982, o bomba exploda intr-un tren Paris-Toulouse provocand moartea a cinci persoane si ranirea altor 28.

In ziua in care a debutat procesul lui Kopp si Bréguet, la 22 aprilie, a explodat o masina-capcana in fata sediului revistei Al Watan Al Arabi, pe strada Marbeuf din Paris, provocand moartea unei persoane si ranirea altor 66.

Celelalte doua atentate, comise la 31 decembrie 1983 in gara Saint-Charles din Marsilia (doi morti si 33 de raniti) si impotriva unui TGV Marsilia-Paris la Tain-L'Hermitage (trei morti si 12 raniti) au fost comise in timp ce Kopp si Bréguet ispaseau condamnari de patru si, respectiv, cinci ani de inchisoare.

Am incercat sa aflam care sunt probele furnizate de Romania impotriva lui CarlosSacalul, pentru acest proces, insa, de la Serviciul Roman de Informatii ni s-a comunicat ca probele nu pot fi facute publice, inainte de prezentarea lor in instanta franceza.

×