x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Carnavalul de la Rio de Janeiro 2024. Programul festivităților. Defilarea marilor școli de samba

Carnavalul de la Rio de Janeiro 2024. Programul festivităților. Defilarea marilor școli de samba

de Redacția Jurnalul    |    11 Feb 2024   •   23:40
Carnavalul de la Rio de Janeiro 2024. Programul festivităților. Defilarea marilor școli de samba
Sursa foto: Hepta

Carnavalul de la Rio de Janeiro a început pe 9 februarie și se va încheia oficial pe 17 februarie 2024. Punctul maxim de astracție îl reprezintă defilarea marilor școli de samba.

Primarul din Rio de Janeiro l-a încoronat pe regele Momo, marcând începutul domniei de 5 zile a monarhului simbolic al Carnavalului.

„Declar oficial deschis Carnavalul 2024!" a spus regele Momo după ce primarul Eduardo Paes i-a înmânat o cheie uriașă.

Edilul orașului a emis anterior un decret prin care ceremonia cheii este considerată un eveniment oficial anual. 

Regele Momo este interpretat de Caio Cesar Dutra, și trebuie să „prezideze festivitățile de carnaval, să participe la parade și la concursurile de costume și să promoveze bucuria”.

Programul festivităților

Festivalul este celebru în toată lumea și are loc pe Sambadrom, o structură din beton creată în urmă cu 40 de ani de arhitectul brazilian Oscar Niemeyer. Membrii școlilor braziliene de samba dansează toată noaptea pe Avenida Marques de Sapucai, o arteră lungă de 700 de metri, înconjurată de tribune care au 70.000 de locuri, potrivit AFP.

În primele două zile sunt programate spectacole ţinute de şcolile de samba aspirante, incluse în Grupele de Acces. Câte şase şcoli vor defila pentru a obține, în anul următor, un loc în Grupa specială.

Zilele principale ale paradei de carnaval sunt 11 şi 12 februarie, când defilează cele 12 şcoli de samba care fac parte din Grupa Specială. Duminică, 11 februarie, defilează şcolile Porto da Pedra, Beija-Flor, Salgueiro, Grande Rio, Unidos da Tijuca şi Imperatriz. Luni, 12 februarie, Sambadromul aparţine şcolilor Mocidade, Portela, Vila Isabel, Mangueira, Paraiso do Tuiuti şi Viradouro.

Ultima școală din acest clasament este retrogradată iar cea mai bună școală din liga a doua intră în prima ligă pentru sezonul viitor. 

Fiecare școală prezintă un spectacol de circa 70 de minute în fața juriului. Criteriile luate în calcul pentru a decide campioana sunt costumele, prezentarea temei, secțiunea ritmică și carele alegorice. 

 În Rio există 120 de școli de samba.

Apogeul carnavalului are loc pe 17 februarie, când se desfășoară Parada Campionilor, numită "All-Star Parade", în care cele 6 şcoli de samba cel mai bine clasate vor încânta, pentru a doua oară, publicul de pe Sambadrom.

În ziua de 10 februarie a avut loc elegantul Bal Magic de la Hotelul Copacabana Palace, eveniment ce se bucură de participarea a numeroase vedete din Brazilia şi din întreaga lume, arată rio.com, conform Agerpres.

Ministrul brazilian al Turismului, Celso Sabino, prezent și el la ceremonie, a declarat că 49 de milioane de persoane din întreaga Brazilie vor lua parte la festivități, cu 6,5% mai mult decât anul trecut.

În timpul carnavalului, cresc însă și agresiunile sexuale, motiv pentru care autoritățile locale au înființate puncte de ajutor pentru femei și toalete pe Sambadrom.

O altă problemă este cea a murdăriei care se produce în timpul festivităților, astfel că primăria metropolei a anunțat că va împrăștia 2.00 de litri de estență de eucalipt concentrat pentru a alunga mirosul de  urină de pe străzi. 

Carnavalul de stradă

Totodată, pe străzile din Rio se desfășoară carnavalul de stradă, în zonele Flamengo, Botafogo, Monobloco, Escangalha şi Santa Teresa. Acesta animat de "blocos", care înseamnă grupuri de muzicieni ori fanfare, modeste sau impunătoare. Spectacolele formează cortegii care se plimbă prin cartiere.

În timp ce școlile de samba dansează pe Sambadrom în timpul nopții, carnavalul de stradă are loc în timpul zilei. Circa 600 de  "blocos" vor defila pe străzi în acest an. 

Alocări și câștiguri

Carnavalul de la  Rio beneficiază în acest an de cei mai mulți bani din istoria sa. Fondurile provin de la guvernul regional și se ridică la peste 62 de milioane de reali. Din aceștia, peste jumătate sunt destinați școlilor de samba. Și Primăria din Rio contribuie cu 40 de milioane de reali. 

Câștigurile pe care la aduce evenimentul sunt fabuloase. Peste 5 miliarde de reali ajung în economie, potrivit datelor Confederaţiei Naţionale a Comerţului cu Bunuri, Servicii şi Turism (CNC). Pentru toată țara, suma se ridică la 9 miliarde de reali. 

 

Însă carnavalul nu are loc doar în Rio de Janeiro. Și alte orașe braziliene organizează spectacole. Sao Paolo, oraș aflat în sud-estul țării, și cel mai mare din America de Sud, vor defila pe străzi 500 de "blocos" și vor participa circa 15 milioane de oameni, șotrivit autorităților locale. 

Într-un alt oraș din sud-est, Belo Horizonte, este estimată prezența a 5 milioane de oameni iar în Recife, oraș din nord-est, sunt 3 milioane de persoane. 

De asemenea, un "bloco" din Recife,  "Galo da Madrugada", este "cel mai mare bloco de carnaval din lume", după ce în 2023 a determinat 2,5 milioane de oameni să danseze.  

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

×