x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe CARTELUL DIN GOLF: Narcotraficanţi, arestaţi pentru triplu asasinat

CARTELUL DIN GOLF: Narcotraficanţi, arestaţi pentru triplu asasinat

de Mihaela Matachita    |    16 Mar 2009   •   00:00

Şeful antenei din Cancun a unuia dintre principalele carteluri mexicane ale drogurilor, Napoleon de Jesus Mendoza, alias El Napo, suspectat de a fi comandat asasinarea unui general, a fost arestat în acest week-end, a anunţat armata mexicană citată de AFP.



El Napo, care conducea antena din Cancun a Cartelului din Golf, ar fi comandat asasinarea generalului Mauro Enrique Tello Quinones. Acesta a fost ucis împreună cu ale două persoane ce călătoreau cu maşina sa, în februarie, la Cancun. Generalul tocmai fusese numit la conducerea securităţii publice, potrivit Ministerului Apărării. Poliţia a mai arestat un membru al Zetas, braţul înarmat al cartelului, Sergio Pena Mendoza. Şeful local al "Zetas", Octavio Almanza, complice prezumat al lui El Napo în acest asasinat, a fost arestat în februarie. Triplul asasinat a fost comis cu "protecţia şi ajutorul şefului poliţiei" din Cancun, Francisco Velasco Delgado, potrivit parchetului federal din Mexic. Velasco Delgado a fost arestat în februarie.

Cancun, obiectiv turistic mondial şi prima destinaţie de vacanţă din Mexic pentru europeni şi nord-americani, este totodată "unul din punctele principale de intrare în ţară a cocainei provenind din America Centrală şi de Sud", potrivit ministerului citat.   

În Mexic, războiul dintre carteluri pentru controlul traficului de droguri s-a soldat cu peste 5.300 de morţi în 2008 şi peste 1.100 de la începutul anului 2009, mai ales în nord, la frontiera cu Statele Unite, primul client mondial pentru cocaină.

De la intrarea în funcţiune, guvernul mexican a desfăşurat peste 36.000 de oameni în lupta împotriva cartelurilor în întreaga ţară. În cursul acestui week-end, a început desfăşurarea a peste 5.000 de militari şi 1.000 de poliţişti la frontiera de nord, în mod deosebit la Ciudad Juarez, oraşul cel mai periculos din ţară, unde au fost descoperite, vineri noaptea, într-o groapă comună, cel puţin nouă cadavre, din care unele fuseseră decapitate. Decapitarea a devenit o practică obişnuită în războiul dintre carteluri din Mexic, în 2008 fiind înregistrate 160 de astfel de cazuri.

×
Subiecte în articol: externe