Statele Unite au afirmat vineri că ‘’au o puternică certitudine’’ că regimul sirian este responsabil de atacul cu arme chimice care s-a soldat, potrivit Washingtonului, cu 1.429 de morţi, dintre care 426 de copii, în apropiere de Damasc, la 21 august.
Textul raportului poate fi consultat la adresa: http://www.nytimes.com/interactive/2013/08/31/world/middleeast
Potrivit unui raport al serviciilor secrete americane difuzat de Casa Albă, care afirmă că se bazează pe surse multiple, Guvernul lui Bashar al-Assad a recurs la gaze neurotoxice în acest atac, şi este prea puţin probabil ca atacul să fi fost comis de rebelii care luptă contra regimului.
Acest document a fost dat publicităţii în momentul în care secretarul american de Stat John Kerry invoca o eventuală acţiune ţintită contra regimului lui Bashar al-Assad, pentru a pedepsi acest atac.
Agent neurotoxic
“Statele Unite concluzionează cu o certitudine puternică faptul că Guvernul sirian a comis un atac cu arme chimice la periferia Damascului la 21 august 2013”, se arată în acest document, care a fost promis de Casa Albă de zilele trecute. “Concluzia noastră este că regimul Assad a folosit un agent neurotoxic în acest atac”, potrivit raportului citat.
Numărul victimelor
Serviciile secrete americane au furnizat şi o estimare a numărului victimelor, subliniind că această cifră s-ar putea mări. “O estimare preliminară a Guvernului american determină că 1.429 de persoane au fost ucise în atacul chimic, dintre care cel puţin 426 de copii”, potrivit acestui document.
Textul, care a fost “edulcorat”, pentru a nu compromite sursele americane, respinge şi teoria susţinută de Damasc şi de Rusia, potrivit căreia rebelii care luptă contra regimului ar fi fost responsabili de comiterea acestui atac. “Concluzia noastră este că scenariul potrivit căruia opoziţia a comis atacul din 21 august este foarte improbabil”, afirmă spionajul american.
Potrivit aceleiaşi surse, “elemente de spionaj utilizate pentru a se ajunge la aceste concluzii fac referire la informaţii privind pregătirea acestui atac de către regim şi la maniera în care acesta a fost comis”.
Raportul menţionează şi “multiple surse de informaţţii privind atacul şi efectele acestuia, observaţiile SUA de după atac şi diferenţele dintre capacităţile regimului şi cele ale opoziţiei”.
“Concluzia noastră privind o puternică certitudine referitoare la atacul regimului este poziţia cea mai fermă pe care comunitatea de informaţii o poate oferi fără să o poată confirma”, subliniază raportul dat publicităţii de Casa Albă.
După Statele Unite, şi Franţa se pregăteşte să publice probe privind utilizarea de arme chimice în Siria, relatează postul de televiziune francez iTele.