x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe CASA ALBĂ/A trăi ca în borcan nu e deloc normal

CASA ALBĂ/A trăi ca în borcan nu e deloc normal

de Mihaela Matachita    |    30 Noi 2008   •   00:00
CASA ALBĂ/A trăi ca în borcan nu e deloc normal

Reşedinţa preşedinţilor americani, Casa Albă, oferă locatarilor săi un mod de viaţă unic, dar familia lui Barack Obama ar putea suferi în urma renunţării la vechile sale obişnuinţe.



Preşedintele ales Barack Obama, soţia sa, Michelle, şi cele două fiice, Malia (10 ani) şi Sasha (7 ani), vor spune adio frumoasei lor case din Chicago, cumpărăturilor de sâmbăta şi cinelor intime de la Spiaggia, restaurantul lor preferat, la 20 ianuarie, când se vor muta în "colivia de aur", ruptă de lume, cu 132 de camere şi o sută de angajaţi, de pe Pennsylvania Avenue, numărul 1.600, în inima Washingtonului.
Dar chiar de acum, viaţa noilor locatari a început să se schimbe. Barack Obama mărturisea recent la postul de televiziune CBS că nu mai poate să se ducă la frizer. "Acum îl chem într-un loc ţinut secret", spunea el cu regret.
Istoricul Robert Watson preciza pentru AFP că "familiile preşedinţilor a trebuit să lupte pentru a-şi face o viaţă normală la Casa Albă". "Este cel mai public borcan cu peştişori roşii posibili. Şi se trăieşte în acest borcan", adăuga el.

LUX, CALM ŞI SIMPLITATE. În schimbul disconfortului de a trăi ca într-un acvariu, familia prezidenţială dispune la Casa Albă de lux şi confort. În afară de cele 132 de camere, mai sunt 45 de băi, o sală de cinema, un teatru, un teren de tenis, o piscină.
Astăzi, Casa Albă nu mai seamănă cu reşedinţa primilor locatari. La sosirea lor, în 1800, preşedintele John Adams şi soţia sa, Abigail, au găsit doar şase camere, construcţia nefiind terminată. Cum nimeni nu se gândise la o spălătorie/uscătorie, Prima Doamnă trebuia să îşi întindă rufele în salon.
Dar, "astăzi, dacă ai poftă de un sandviş sau de o cină franţuzească, e suficient să apeşi pe buton", după cum arăta Robert Watson, autorul unei cărţi despre viaţa de zi cu zi la Casa Albă. O dată cu familia Obama, bucătarii vor fi nevoiţi să îşi "stoarcă creierii" incomparabil mai mult decât în mandatul preşedintelui în exerciţiu, George W. Bush, cunoscut pentru gusturile sale simple. Watson explică: "Lui Obama îi place bucătăria TexMex (texano-mexicană – n.r.) şi are gusturi foarte eclectice, precum mâncărurile cu conuri de pin".

DUR, DUR PENTRU COPII. Dar cel mai dur pentru Barack şi Michelle va fi să îşi crească fetele sub privirile flămânde ale mass-media. "Copiii de preşedinte sunt ca mascotele pentru ţară. Americanilor le place să ştie ce fac şi sunt fascinaţi de ei", explică istoricul. "Într-o zi, una dintre fetiţe va lua vreo notă proastă la şcoală şi atunci toată ţara va afla", spune Watson. Încă nu a avut loc ceremonia de învestitură, că Daily Telegraph a şi aflat: Barack şi Michelle au ales pentru Malia şi Sasha o şcoală privată la care a învăţat şi Chelsea, fiica preşedintelui Bill Clinton. Sidwell Friends School este în nordul Washingtonului şi are circa 1.000 de elevi. Taxa anuală pentru învăţământul primar este de 28.442 de dolari, iar pentru gimnaziu, de 29.442 de dolari.
Barack este hotărât să îşi crească fiicele "cu picioarele pe pământ". "Până acum au rămas ele însele (...) Nu sunt încrezute şi nu fac mutre", povesteşte el. La rândul său, Michelle Obama se bucură: "Le văd deja pe micuţe întorcându-se acasă şi alergând în Biroul Oval, pentru a-şi vedea tatăl înainte de a-şi face temele. Iar el va fi prezent seara lângă paturile lor".

×
Subiecte în articol: externe