x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe CASA ALBĂ/Bush, "declasificat" de Obama

CASA ALBĂ/Bush, "declasificat" de Obama

de Sînziana Stancu    |    04 Mar 2009   •   00:00

Noua administraţie de la Casa Albă a dat publicităţii nouă documente secrete din vremea preşedintelui Bush, ce oferă o largă interpretare puterii prezidenţiale, care a fost folosită de administraţia Bush ca justificare a acţiunilor întreprinse în lupta antiteroristă.



Într-unul dintre documente, datând chiar din noiembrie 2001, după atentatele teroriste din New York şi Washington, este exprimată opinia ce autoriza armata să se poarte cu suspecţii terorişti de pe teritoriul Statelor Unite ca o armată invadatoare, ignorând legile constituţionale, scrie Chicago Tribune. Astfel, militarii americani puteau să percheziţioneze case şi să aresteze suspecţi terorişti fără mandat din partea justiţiei.

Conţinutul documentelor interne scoate foarte bine în evidenţă modul de gândire al consilierilor prezidenţiali, mai ales al celor din Departamentul de Justiţie, care sprijineau ideea potrivit căreia lui Bush, luând decizii de unul singur, i-ar fi fost permis să treacă peste alte autorităţi ale statului, de care ar fi trebuit să ţină cont. Armata nu a folosit însă niciodată aceste puteri, după cum a mărturisit unul dintre avocaţii lui Bush, deşi acel memo intern le oferea o bază legală unor membri ai administraţiei prezidenţiale, care ar fi vrut să folosească armata în locul agenţiilor abilitate prin lege să îi aresteze pe suspecţii terorişti din reţeaua Al-Qaida, aflaţi pe teritoriul SUA.

AUTORITATE EXCLUSIVĂ
Un alt memo al administraţiei Bush punea bazele legale ale politicii închisorii de la Guantanamo, din Cuba, nu doar pentru teroriştii capturaţi în Statele Unite, ci şi în alte colţuri ale lumii. Astfel, preşedintelui american i se oferea "autoritatea exclusivă" de a decide în ce condiţii urmau să fie încarceraţi prizonierii. Cele nouă documente secrete mai arată că înainte cu cinci zile ca Bush să plece de la Casa Albă, pentru a-i ceda locul noului preşedinte ales, Barack Obama, biroul consilierilor în probleme de justiţie a emis o retractare secretă a unora dintre cele mai abuzive definiţii ale autorităţii prezidenţiale, pe care propriii avocaţi ai lui Bush le concepuseră, argumentând că acestea "nu mai reflectă punctele de vedere ale Departamentului de Justiţie", pe care acesta le avusese în perioada 2001-2003.

Unele dintre memorandumuri mai arată că, după 11 Septembrie 2001, administraţia Bush discuta deja despre modalităţi de interceptare ale convorbirilor telefonice, fără mandat legal şi fără aprobarea Congresului.

Preşedintele Obama şi procurorul general Eric Holder au promis că vor da publicităţii şi alte memorandumuri încă secrete ale administraţiei prezidenţiale precedente. Într-un discurs, ieri, Holder a declarat că înţelege nevoia americanilor de a fi protejaţi faţă de ameninţarea terorismului, dar a adăugat că "această protecţie trebuie să se manifeste astfel încât să păstreze, să protejeze şi să apere drepturile consfinţite de Constituţie şi să întărească puterea legii".

×
Subiecte în articol: externe