x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Casa Albă condamnă utilizarea forței de către armata din Venezuela

Casa Albă condamnă utilizarea forței de către armata din Venezuela

23 Feb 2019   •   11:30
Casa Albă condamnă utilizarea forței de către armata din Venezuela

Casa Albă a condamnat vineri utilizarea forţei împotriva civililor de către armata venezueleană, după ce două persoane care încercau să împiedice blocarea de către armată a pătrunderii ajutoarelor umanitare la graniţa cu Brazilia şi-au pierdut viaţa, potrivit unui comunicat de presă, citat sâmbătă de AFP şi EFE. 

"SUA condamnă în mod hotărât utilizarea forţei împotriva civililor neînarmaţi şi a voluntarilor nevinovaţi la frontiera Venezuelei cu Brazilia", se arată în comunicatul Casei Albe. 

"SUA cer armatei venezuelene să respecte prevederile constituţionale, conform cărora sarcina sa este aceea de a proteja cetăţenii Venezuelei. Armata venezueleană trebuie să permită ajutorului umanitar să intre în mod paşnic în ţară", se arată în continuare. 

O femeie indigenă şi soţul acesteia au fost ucise şi alte 15 persoane au fost rănite vineri, în localitatea Gran Sabana din sud-estul Venezuelei, la graniţa cu Brazilia, după ce soldaţii care blocau o şosea în scopul de a împiedica pătrunderea ajutorului umanitar au deschis focul, potrivit informaţiilor furnizate de deputaţi ai opoziţiei. 

Armata, care şi-a reafirmat loialitatea absolută faţă de regimul preşedintelui Nicolas Maduro, a anunţat marţi că "este în alertă" în faţa oricărei încercări de încălcare a teritoriului ţării. Opoziţia condusă de preşedintele Parlamentului, Juan Guaido, autoproclamat preşedinte al ţării, a anunţat la începutul acestei săptămâni intenţia de a introduce în Venezuela ajutoarele umanitare acordate de SUA, prin mai multe puncte de trecere a frontierei cu Columbia şi Brazilia, împotriva voinţei guvernului de la Caracas. 

Ministrul de externe al Venezuelei, Jorge Arreaza, a negat că armata ar fi vinovată de aceste incidente, afirmând, potrivit EFE, că "ce s-a întâmplat în această dimineaţă nu are nimic de-a face cu versiunile care au circulat. De fapt, unii dintre răniţi sunt răniţi cu arme albe, macete sau chiar săgeţi". 

În comunicatul Casei Albe se mai afirmă că Maduro "a dat ordine de (...) reprimare a celor care încearcă să aducă ajutor ţării". "Încălcarea atroce a drepturilor omului din partea lui Maduro şi a celor care îi urmează ordinele nu va rămâne nepedepsită", avertizează SUA. 

Potrivit unui înalt oficial al administraţiei americane, citat de Reuters sub condiţia anonimatului, executivul american ar putea anunţa noi sancţiuni pentru a creşte presiunile asupra preşedintelui Venezuelei, Nicolas Maduro, posibil chiar la începutul săptămânii viitoare, dacă armata nu sfidează ordinele oficiale de a bloca convoaiele de ajutor umanitar planificate să pătrundă pe teritoriul Venezuelei în acest sfârşit de săptămână. 

Vicepreşedintele american Mike Pence şi alţi lideri din emisfera vestică urmează să se întâlnească luni la Bogota. În funcţie de ce se va întâmplă la graniţele Venezuelei în timpul weekend-ului, ei ar putea transmite un impuls puternic solicitând noi angajamente de a acorda ajutor Venezuelei sau ar putea conveni noi măsuri de represiune, conform sursei citate de Reuters.

AGERPRES

×
Subiecte în articol: casa alba sua venezuela ajutor umanitar