China a cerut companiilor aeriene străine să schimbe modul în care se referă la Taiwan, Hong Kong şi Macao, iar Casa Albă a respins sâmbătă aceste pretenţii, apreciate drept "absurdităţi orwelliene".
Presedintia americana a dezvăluit că autoritatea aeronautică civilă de la Beijing a trimis o scrisoare către 36 de linii aeriene străine, inclusiv din SUA, prin care solicita stearga, inclusiv de pe site-urile de internet, tot ce ar putea sugera că teritoriile respective sunt independente de China. Taiwanul este independent de facto, deşi China o consideră doar o provincie rebelă, iar fostele colonii europene Hong Kong şi Macao, asupra cărora China a redobândit suveranitatea, beneficiază de autonomie.
În aceste condiţii, "Statele Unite obiectează ferm la încercările Chinei de a obliga companii private să folosească un anumit limbaj de natură politică în informaţiile lor publice", arată comunicatul Casei Albe. Documentul asigură că preşedintele SUA, Donald Trump, "îi va apăra pe americanii care se opun eforturilor Partidului Comunist Chinez de a impune corectitudinea politică chineză companiilor şi cetăţenilor americani. (...) Acestea sunt absurdităţi orwelliene şi fac parte din tendinţa în creştere a Partidului Comunist Chinez de a-şi impune punctele de vedere politice cetăţenilor şi companiilor private americane".
Controversa are lor după negocierile pe teme comerciale purtate la Beijing de oficiali americani, cu care Trump a anunţat că urmează să se întâlnească la revenirea din misiune. "Este greu pentru China, în sensul că au devenit foarte răsfăţaţi cu câştiguri din comerţul cu SUA", a scris preşedintele în reţeaua Twitter.
"Continuăm să colaborăm cu oficiali guvernamentali ai SUA în timp ce determinăm următorii paşi", a declarat sâmbătă un purtător de cuvânt al grupului de linii aeriene Airlines for America, din care fac parte United Airlines, American Airlines şi alte companii importante.
In ianuarie China a solicitat scuze din partea Delta Airlines, care prezentase pe site-ul său de internet Taiwanul şi Tibetul drept ţări. Compania s-a conformat, cerând scuze pentru "o inadvertenţă fără intenţii politice sau comerciale". În aceeaşi lună, Bejingul a suspendat site-ul în chineză al Marriott International, care se referea într-un chestionar pentru clienţi la Taiwan, Hong Kong şi Macao ca state separate. AGERPRES