x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Castro recunoaşte că modelul cubanez nu mai ţine

Castro recunoaşte că modelul cubanez nu mai ţine

de Sînziana Stancu    |    09 Sep 2010   •   00:00

Fostul lider cubanez Fidel Castro a recunoscut în primul său discurs public după 2006 că sistemul economic al ţării introdus de el "nu mai funcţionează".

Este pentru prima oară când Fidel Castro, care s-a îmbolnăvit grav şi a stat într-o clinică medicală începând din 2006 şi până în vara aceasta, predând puterea fratelui său, Raul, recunoaşte că a conceput şi a menţinut decenii întregi un sistem economic de tip comunist, care a fost nefuncţional şi chiar păgubos pentru Cuba.

Castro a dat aceste declaraţii corespondentului american al revistei The Atlantic, Jeffrey Goldberg , care au fost confirmate şi de expertul în problemele Cubei, Julia Sweig, de la Consiliul pentru Relaţii Externe din Washington. Sweig a comentat la rândul ei că surprinzătoarea remarcă a lui Castro este oarecum în asentimentul fratelui său care, după ce a preluat frâiele puterii, s-a angajat să facă în Cuba o reformă treptată, dar extinsă.

La întâlnirea cu corespondentul american, Castro, în vârstă de 84 de ani, a avertizat şi despre posibilitatea declanşării unui război nuclear, cerând dezarmarea nucleară la nivel global şi recomandând Israelului să renunţe la arsenalul atomic, pe care se bănuieşte că-l are. El l-a criticat şi pe preşedintele Iranului, Mahmoud Ahmadinejad, pentru negarea Holocaustului.

GREU DE SHIMBAT
De la vorbe, la fapte este însă un drum lung, mai ales în ceea ce priveşte reforma economică. Cuba lui Castro nu a renunţat la economia comunistă nici chiar după prăbuşirea fostei URSS, iar în prezent, după anunţata reformă propusă de Raul, 90% din economia ţării este încă sub controlul statului, ai căror funcţionari au salarii de aproximativ 20 de dolari pe lună. În schimb, ei primesc sănătate şi educaţie pe gratis şi locuinţe şi transport, aproape gratuite. Hrana este încă raţionalizată, iar preţurile produselor alimentare, cu greu subvenţionate de stat.

Raul Castro şi unii dintre oamenii lui din Guvernul de la Havana au instituit până acum doar o serie de reforme economice limitate, avertizându-i pe cubanezi că vor trebui să muncească serios de acum înainte şi să aştepte mai puţin de la stat. Dar Havana a spus clar şi răspicat că nu are de gând să transforme sistemul într-unul de tip capitalist.

×
Subiecte în articol: externe