x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Catalonia își declară independența

Catalonia își declară independența

de Şerban Mihăilă    |    05 Oct 2017   •   15:45
Catalonia își declară independența

Catalonia își va proclama independența față de Spania în câteva zile, în timp ce autoritățile de la Madrid dau de înțeles că sunt pregătite să intervină în forță pentru a apăra integritatea teritorială a țării. Concomitent, Curtea Supremă spaniolă a declanșat o anchetă pentru „incitare la rebeliune”, care îi vizează pe mai mulți lideri catalani, iar șeful poliției din regiunea separatistă a fost pus sub urmărire penală

Proclamarea independenței Cataloniei față de Spania este o chestiune de zile, a declarat liderul regiunii autonome, Carles Puigdemont, în primul său interviu după organizarea referendumului separatist, acordat BBC. Executivul catalan va face declarația solemnă „fie la sfârșitul acestei săptămâni, fie la începutul săptămânii viitoare”, la 48 de ore după ce se va termina și numărarea voturilor din străinătate. Întrebat ce va face dacă Madridul intervine în forță și preia controlul asupra guvernului regional, Puigdemont a afirmat că acest scenariu „ar fi o eroare care ar schimba totul” și s-ar adăuga unei „lungi liste de greșeli”. El a precizat că, în prezent, nu există niciun contact între Madrid și administrația catalană. Conform Articolului 155 din Constituția Spaniei, guvernul din Madrid poate exercita controlul direct asupra unei regiuni autonome. Parlamentul catalan se va reuni lunea viitoare, într-o ședință specială, în timpul căreia este foarte probabil ca Puigdemont să facă declarația unilaterală de independență. „Nici declarația de independență, nici Articolul 155! Mai mult ca oricând, avem nevoie de dialog și de punți de legătură”, a scris pe Twitter primarul Barcelonei, Ada Colau. Până ieri, foarte mulți catalani erau înfuriați de atitudinea Comisiei Europene, care nu luase atitudine contra violențelor de la secțiile electorale, mulțumindu-se să declare că este o chestiune internă a Spaniei. Dacă Spania nu ar fi făcut parte din NATO și UE, s-ar fi vorbit acum despre „regimul de la Madrid”, spun ei. De cealaltă parte, într-o apariție televizată, la două zile după referendum, regele Felipe al VI-lea al Spaniei i-a acuzat, marți, pe liderii catalani că s-au plasat „în afara statului de drept și a democrației”. „Comportametul lor iresponsabil pune în pericol stabilitate economică și socială a Cataloniei și a întregii Spanii”, a spus el. 

Deocamdată, Curtea Supremă spaniolă a declanșat o anchetă pentru „incitare la rebeliune”, care îi vizează pe mai mulți lideri catalani, iar șeful poliției din regiunea separatistă a fost pus sub urmărire penală.

×
Subiecte în articol: Catalonia