x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe CATASTROFĂ AVIATICĂ/La doar 5 minute de salvare

CATASTROFĂ AVIATICĂ/La doar 5 minute de salvare

de Anca Aldea    |    14 Feb 2009   •   00:00
CATASTROFĂ AVIATICĂ/La doar 5 minute de salvare

Joi, ora locală 22:20. O minge de foc în oraşul Buffalo, statul New York. "S-a prăbuşit un avion! S-a prăbuşit un avion!". Cel puţin 50 de persoane şi-au pierdut viaţa joi seară într-un accident greu de imaginat.



La ora locală 22:20 (05:20, ora României) un avion de linie al Continental Airlines, operat de compania Colgan Air, a căzut peste casa unui locuitor din oraşul Buffalo, chiar lângă sediul unei unităţi de pompieri, la aproximativ opt kilometri de Aeroportul Internaţional Niagara. Avionul, o aeronavă de tipul Bombardier Dash 8 Q400, cu două motoare turbopropulsoare (versiune îmbunătăţită intrată în serviciu în anul 2000) şi cu o capacitate de 70-78 de locuri, se afla la o altitudine de aproape 700 de metri. Aparatul şi oamenii pe care îi avea la bord mai trebuiau să parcurgă opt kilometri până la pista de aterizare. Încă cinci minute de zbor.

COMUNICARE ÎNTRERUPTĂ

Primele semne de nelinişte au apărut în turnul de control din Buffalo când un operator de zbor a pierdut comunicarea audio cu femeia care pilota avionul, deşi pe radare aparatul era perfect vizibil, a anunţat, câteva ore mai târziu, televiziunea britanică Sky News. "Avionul mai avea opt kilometri de parcurs şi deodată nu am mai avut nici un răspuns de la echipaj", au declarat controlorii de trafic. Martori oculari citaţi de presa americană au declarat că, la impactul cu solul, după o explozie, a izbucnit un incendiu de proporţii. Perdeaua de flăcări era atât de densă, încât nici un colţişor din avion nu putea fi zărit, spunea un pompier. Unul dintre pasagerii din avion era o femeie, rămasă văduvă în atentatele de la 11 septembrie 2001. Ea se ducea la New York pentru a lua parte la o slujbă de comemorare a soţului său, ucis în atacurile teroriste de la New York în urmă cu opt ani. Printre victime este şi un localnic care a fost surprins de puternica deflagraţie. După aproximativ 18 ore de la prăbuşire, fuselajul era încă "extrem de fierbinte". "Am evacuat circa 12 case, ca măsură de precauţie, dar, în acelaşi timp, trebuie să menţinem integritatea locului accidentului. Orice indiciu care s-ar putea afla la sol trebuie conservat", a declarat coordonatorul operaţiunilor de salvare, Dave Bissonette.

×
Subiecte în articol: externe