x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Cauza microcefaliei nou-născuţilor din Brazilia ar putea fi un larvicid care este adăugat în apa potabilă

Cauza microcefaliei nou-născuţilor din Brazilia ar putea fi un larvicid care este adăugat în apa potabilă

15 Feb 2016   •   12:38
Cauza microcefaliei nou-născuţilor din Brazilia ar putea fi un larvicid care este adăugat în apa potabilă

Statul brazilian Rio Grande do Sol a suspendat utilizarea larvicidului Pyriproxyfen, folosit pentru tratarea apei pentru combaterea dezvoltării ţânţarilor, au declarat reprezentanţi ai administraţiei locale, relatează foxnews.com.

Într-un comunicat emis de administraţia locală se spune că: "a fost comunicată suspendarea utilizarii larvicidului tuturor celor 19 regiuni"

Măsura a fost luată în urma suspiciunilor pe care medicii le au în privinţa folosirii Pyriproxyfen în apă şi numeroasele cazuri de microcefalie.

Joao Gabbardo, reprezentant al Organizaţiei de Sănătate Publică din Rio Grande do Sol a declarat, sâmbătă, că în pofida faptului că încă nu a fost probată o relaţie între larvicid şi cazurile de microcefalie, "suspiciunea" planează totuşi că ar exista o legătură între Pyriproxzfen şi malformaţiile nou-născuţilor.

Compusul chimic a fost utilizat masiv într-un program derulat de guvernul brazilian destinat controlului ţânţarilor. Pyriproxyfen-ul este un larvicid produs de Sumitomo Chemical, companie asociată cu Monsanto.

"Malformaţiile detectate la miile de nou-născuţi ai mamelor care trăiesc în zonele din Brazilia unde a fost adăugat pyriproxyfen în apa de băut, nu este o coincidenţă", se spune într-un referat al asociaţiei Physicians in Crop-Sprayed Towns (PCST), scrie techtimes.com

×