x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Londra vrea sa discute in NATO cazul spionului rus otravit la Salisbury

Londra vrea sa discute in NATO cazul spionului rus otravit la Salisbury

11 Mar 2018   •   09:09
Londra vrea sa discute in NATO cazul spionului rus otravit la Salisbury
Sursa foto: GEORGES GOBET/AFP/Getty Images

Autoritatile de la Londra intentioneaza sa dezbata cazul privind otravirea fostului agent rus Serghei Skripal, care lucra pentru spionajul britanic cu aliatii lor din NATO, scrie The Independent, citand surse politice.

 

"Nu trebuie sa fortam lucrurile, dar datoria noastra este sa oferim un raspuns complet, ceea ce vom discuta cu partenerii din NATO", a declarat interlocutorul publicatiei britanice.

Intre timp, anchetatorii britanici au descoperit urme ale agentului neurotoxic folosit pentru otrăvirea fostului dublu spion rus si a fiicei sale într-un restaurant unde aceştia mâncaseră, si anume pizzeria Zizzi din Salisbury, oraş din sudul Angliei unde Skripal (66 de ani) şi Iulia (33 de ani) au servit prânzul în data de 3 martie.

Fost colonel in serviciile secrete ruse, arestat si condamnat in 2006, la el in tara, pentru de spionaj în favoarea Marii Britanii, Skripal a fost gasit impruna cu fiica sa pe o bancă din apropierea unui centru comercial din Salisbury. Pentru elucidarea cazului au fost mobilizati peste 250 de ofiţeri britanici specializaţi în antiterorism.

Skripal si Iulia se afla in continuare in stare foarte gravă la spital, în timp ce sergentul de poliţie Nick Bailey, care a fost expus agentului chimic, este în stare gravă, dar ameliorata, astfel ca a putut sa discute cu anchetatorii.

"Este o anchetă serioasă, importantă", a declarat ministrul britanic de interne, Amber Rudd, la finalul celei de-a doua reuniuni de urgenţă a comitetului "Cobra", convocată de guvern în patru zile. "Angajăm resurse enorme pentru a ne asigura că au tot sprijinul necesar pentru a face acest lucru", a mai spus oficialul.

Până în prezent, poliţia a identificat peste 240 de martori şi a strâns vreo 200 de elemente de probă, pe lângă o "enormă cantitate" de imagini de pe camerele de supraveghere video. Ministrul a subliniat că este prematur să se desemneze un responsabil, dar colegul său de la Externe, Boris Johnson, a facut inca de marti aluzie la Rusia, deja menţionată în mod repetat în trecut ca o ameninţare de autorităţile politice şi militare britanice.

×