x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Ce poate face Rusia impotriva sancţiunilor americane?

Ce poate face Rusia impotriva sancţiunilor americane?

20 Dec 2017   •   14:31
Ce poate face Rusia impotriva sancţiunilor americane?

Rusia lucrează la măsuri defensive pentru a contracara posibile noi sancţiuni din partea Statelor Unite şi a altor ţări, a anunţat Kremlinul.

   
Iesind in fata presei, purtatorul de cuvant al presedintelui rus, Dmitri Peskov, nu a dorit sa intre in detalii. Nimic neobisnuit, de altfel, A lansat doar vestea, lansandu-i pe ziaristi fara nici un raspuns, practic. 

Poate presa nu s-ar fi ales nici macar cu o astfel de declaratie stearpa, daca, in ajun, unele ziare nu ar fi scris ca banca publică rusă de dezvoltare VEB ar intentiona un transferul al băncii sale Globex către stat, pentru ca, ulterior, sa fie folosita pentru a deservi industria militară.

Cred ca nu este cel mai potrivit moment pentru a face publice sau pentru a dezvălui măsurile preconziate si care vizează acoperirea riscurilor noastre", a comentat, laconic, Peskov, fara o referire directa la Globex. De ce a fost Peskov atat de zgarcit in vorbe?

Adevarul este ca Rusia nu poate face mare lucru impotriva sanctiunilor occidentale. SUA au adoptat un nou pachet de "pedepse", iar Trezoreria americana va trebui sa trimită la Casa Alba un raport privind impactul extinderii sancţiunilor asupra fondului rus de investiţii. Washingtonul va intocmi, de asemenea, o noua "lista neagra". UE a prelungit, la randul ei, pana la mijlocul anului viitor, sanctiunile impuse Moscovei pentru anexarea Crimeii si pentru rolul decisiv jucat in razboiul din estul Ucrainei.

Cel mai probabil, Kremlinul va elabora, la randul lui, o lista neagra cu personalitati americane care nu vor avea dreptul sa intre pe teritoriul rus. Si cam atat. Oricum, chiar daca economia rusa da semne de redresare dupa cei aproape patru ani petrecuti sub presiunea sanctiunilor occidentale, nivelul de trai al rusilor continua sa se deterioreze. Ceea ce nu este deloc pe placul presedintelui Vladimir Putin care, dupa cum afirma recent, mizeaza pe sustinerea populara pentru a castiga un nou mandat.  

×
Subiecte în articol: Rusia sanctiuni occident kremlin sua europa