x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Ceapa, mai scumpă decât carnea de pui sau de vită

Ceapa, mai scumpă decât carnea de pui sau de vită

de Redacția Jurnalul    |    09 Ian 2023   •   10:45
Ceapa, mai scumpă decât carnea de pui sau de vită
Sursa foto: antena1

Ministerul Agriculturii din Filipine vrea să importe 22.000 de tone de ceapă pentru a asigura aprovizionarea internă, în condiţiile în care explozia preţurilor la acest ingredient, posibil să cel mai scump din lume, a dus inflaţia la un maxim al ultimilor 14 ani, potrivit Bloomberg.

Propunerea de import a venit în timpul unei întâlniri a comitetului executiv al departamentului și va fi supusă aprobării președintelui Ferdinand Marcos Jr. a declarat duminică secretarul său adjunct Rex Estoperez într-un interviu. Marcos este, de asemenea, ministrul pentru agricultură, pe lângă președinte.

Achizițiile propuse „ar fi bune pentru o lună și jumătate pentru a reduce prețurile”, a declarat Estoperez. „Nu putem sta liniștiți, deoarece unul dintre factorii care determină inflația este prețul cepei”.

El a spus că achiziția ar fi o „soluție temporară” și că nu există planuri de a importa în continuare. Estopraj a declarat că țara din sud-estul Asiei consumă aproximativ 17.000 de tone de ceapă pe lună. El a spus că departamentul pentru agricultură se așteaptă ca importurile planificate, odată aprobate, să nu ajungă până în prima săptămână din februarie.

Inflația mai mare din Filipine înseamnă mai multe creșteri de rate în 2008.

Ceapa roșie se vindea cu 650 de pesos (11,68 dolari) pe kilogram în Filipine, iar cea albă costa până la 600 de pesos, de aproape trei ori mai mult decât puiul și cu aproximativ 25% mai scumpă decât carnea de vită, pe baza prețurilor cu amănuntul.

Ceapa este un ingredient important în bucătăria filipineză, care este folosită în majoritatea gospodăriilor împreună cu usturoiul. Creșterea prețurilor a afectat consumatorii în special în perioada sărbătorilor de sfârşit de an, când au loc multe reuniuni în familie, iar mulți s-au plâns pe rețelele de socializare.

Estopraj a declarat că o scădere a producției locale a dus la o creștere a prețurilor la ceapă. Statisticianul național Dennis Mapa a declarat săptămâna trecută, în cadrul unui briefing, că ceapa a contribuit cu 0,3 puncte procentuale la inflația generală din Filipine, la fel ca orezul. Prețurile de consum au crescut cu 8,1% în decembrie, față de 8% în luna precedentă, cea mai mare creștere din ultimii 14 ani.

Estoperez a declarat că jumătate din importurile planificate vor fi livrate pe insula principală Luzon, iar restul vor fi expediate în Visayas și Mindanao. El a adăugat că, în timp ce recoltarea internă continuă, se așteaptă ca producția să atingă un vârf doar în perioada martie-mai, ceea ce duce la necesitatea de a spori aprovizionarea.

 

×
Subiecte în articol: ceapa filipine