x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Ceartă la Varşovia

Ceartă la Varşovia

de Mihaela Matachita    |    15 Oct 2008   •   00:00
Ceartă la Varşovia

În Polonia, Preşedinţia şi serviciile primului-ministru se ceartă de o săptămână pe tema cine să reprezinte ţara la Summit-ul UE, care începe astăzi la Bruxelles.



În Polonia, Preşedinţia şi serviciile primului-ministru se ceartă de o săptămână pe tema cine să reprezinte ţara la Summit-ul UE, care începe astăzi la Bruxelles.
Preşedintele polonez, conservatorul Lech Kaczynski, a creat o nouă încurcătură în UE prin dorinţa de a participa la Consiliul European, în ciuda opoziţiei premierului Donald Tusk, care deţine conducerea politicii externe conform Constituţiei ţării.
"L-am informat pe preşedinte că, potrivit Constituţiei şi ţinând cont de chestiunile de care se va ocupa Consiliul European, delegaţia este alcătuită din ministrul Afacerilor Externe, ministrul de Finanţe şi primul-ministru", a declarat Tusk presei ieri la Varşovia. "Nu putem accepta să fie încălcată în permanenţă Constituţia", a adăugat premierul.
Tusk a explicat că problemele abordate la acest summit, criza financiară mondială, clima, energia, nu ţin de competenţele preşedintelui, ci ale guvernului. Întrebat ce s-ar întâmpla dacă preşedintele s-ar duce la Bruxelles, Tusk a răspuns că îi poate cere şefului statului să nu dăuneze intereselor Poloniei. El nu a exclus însă o eventuală sesizare a Curţii Constituţionale care să tranşeze definitiv chestiunea competenţelor preşedintelui şi primului-ministru.
O scurtă întâlnire, luni seară, între Kaczynski şi Tusk s-a soldat cu un eşec, deşi, în cursul dimineţii, ministrul de Externe, Radoslaw Sikorski, îl rugase pe preşedinte să nu se ducă la summit.


Jocuri de putere

Preşedintele, care şi-a pierdut mult din forţă de când fratele său geamăn, Jaroslaw Kaczynski, a pierdut legislativele şi funcţia de premier în 2007, încearcă să existe cu orice preţ, comenta ieri AFP. El s-a obişnuit să meargă la summit-urile UE, deoarece fratele său nu dorea să participe.
Preşedinţia a explicat că Lech Kaczynski doreşte să prezinte liderilor europeni situaţia din Caucaz în care s-a angajat personal de la conflictul din Georgia. O ceartă similară între Donald Tusk şi Lech Kaczynski a avut loc la începutul lui septembrie, înaintea Summit-ului UE privind Georgia, iar în final au participat amândoi.
De data aceasta, Tusk şi-a programat plecarea spre Bruxelles pentru aseară. Iar Kaczynski, pentru azi.

"Lech Kaczynski doreşte să prezinte liderilor europeni situaţia din Caucaz, în care s-a angajat personal de la conflictul din Georgia"
Din comunicatul Preşedinţiei Poloniei

×
Subiecte în articol: externe kaczynski tusk