Dacă sunteţi în căutarea unui refugiu pe malul unui lac, probabil aţi alege cu uşurinţă o vila în apropierea unui lac, insă acest la nu este unul ca oricare altul. În anul 1990, o plimbare de o ora pe malul acestui lac echivala cu o doza de radiaţii care ar fi putut ucide un om. Lacul Karaciai servea drept groapă de gunoi pentru unele dintre cele mai mari fabrici de arme nucleare din Uniunea Sovietică, un sir de accidente şi dezastre lasând regiunea contaminată cu deseuri radioactive.
Potrivit dailymail, lacul situat în sud-vestul Rusiei aproape de graniţa cu Kazakhstan, mai exact în regiunea Cheybinsk, a fost construit în anii '40 când sovieticii mutau productia de armament spre est, pentru a evita invazia nazistă, Mayak era una dintre cele mai importante fabrici de arme nucleare din Rusia.
În anul 1992, preşedintele Rusiei, Boris Elţîn a semnat un decret care avea să ofere acces oamenilor de ştiinţă din Occident în zonă, mai târziu aceasta fiind caracterizată drept cea mai poluată de pe Terra, în condiţiile în care deşeurile de apa au format un cockteil radioactiv din elemente precum Stronţium-90 si Cesium-137.
Când existenţa fabricii a fost recunoscută oficial, s-a constatat că exista o legatura între deşeurile de aici şi creşterea cu 21% a cazurilor de cancer, cu 25% a malformaţilor la naştere şi cu 41% a cazurilor de leucemie din regiune. Şi râul din apropiere a fost contaminat astfel încat 65% dintre localnici au fost iradiaţi.