Arheologii din Bulgaria spun că au descoperit cel mai vechi oraș din Europa, lângă Provadina, din provincia Varna, ruinele datând din anii 4.700 - 4.200 înaintea erei noastre. Orașul găzduia în jur de 350 de oameni și era un important centru de prelucrare a sării, un produs foarte valoros în acea vreme.
Orașul construit acum mai bine de șase milenii și jumătate era situat lângă un izvor de apă sărată, localnicii fiebând această apă pentru a obține sarea. Se presupune că sarea era folosită atât pentru conservarea cărnii, cât și pentru comerț. De altfel, zidurile de apărare ale cetății demonstrează că așezarea era una suficient de prosperă pentru a necesita pază față de jefuitori.
Săpăturile la acest sit au început în 2005, fiind scoase la lumină mai multe clădiri, printre care și două case cu două etaje, o serie de puțuri, precum și zidurile de apărare. De asemenea, a mai fost descoperit și o necropolă.
"Nu vorbim despre un oraș așa cum erau orașele stat ale Greciei antice, ci despre ceea ce putea fi considerat un oraș în mileniul cinci înaintea erei noastre”, spune Vasil Nikolov, de la Institutul Național de Arheologie din Bulgaria.
"Zidurile uriașe din jurul așezării, făcute din piatră, sunt foarte înalte și nemaivăzute până acum în siturile preistorice din sud-estul Europei”, spune și arheologul Krum Bachvarov.
Mine de sare datând din această perioadă au mai fost descoperite la Tuzla, în Bosnia și lângă Turda, în România, ceea ce atestă existența mai multor civilizații care trăiau în Carpați și Munții Balcani, la acea vreme și care se ocupau și cu exploatarea minelor de cupru și de aur.
De altfel, obiecte din aur datând din aceeași perioadă au fost descoperite lângă Varna, acum 40 de ani, ceea ce indică prosperitatea de care se bucurau civilizațiile din zonă.