x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Cenzură la Londra la nivel înalt

Cenzură la Londra la nivel înalt

de Anca Aldea    |    08 Feb 2010   •   00:00

Şeful forţelor speciale din Marea Britanie a încercat să oprească tipărirea unei cărţi de către un renumit jurnalist de la BBC, care a descris, cu lux de amănunte, tacticile folosite de SAS (serviciul special al forţelor aeriene) în Irak în perioada 2003-2009, informează ediţia online a cotidianului The Times.

Avocaţii jurnalistului Mark Urban, editor pe probleme diplomatice şi de apărare, au negociat luni bune cu Ministerul Apărării de la Londra apariţia pe piaţă a cărţii, care cuprinde mai multe interviuri cu foşti şi actuali membri ai SAS. Până la urmă s-a ajuns la un consens, însă directoratul Forţelor Speciale (DSF, care răspunde de SAS, de serviciul special al forţelor navale, de regimentul special de recunoaştere şi de grupul de suport al forţelor speciale) s-a declarat nemulţumit de termenii compromisului.

"Reprezentanţii DSF nu vor să se scrie despre trupele SAS. De fapt, idealul pentru ei este ca în carte să nu apară deloc termenii «special» şi «forţe»" a declarat pentru The Times un responsabil militar.

Cartea lui Urban, care va fi publicată în cursul acestei săptămâni, descrie mai multe misiuni desfăşurate în Bagdad, Basra şi alte perimetre situate la graniţa dintre Iran şi Irak. În urma înţelegerii cu Ministerul Apărării, autorul a renunţat în a mai prezenta, în cartea sa, eficienţa operaţională a SAS. De altfel, Ministerul Apărării de la Londra îi obligă pe toţi membrii forţelor speciale să semneze un anumit acord confidenţial prin care aceştia îşi iau angajamentul să nu divulge nici un detaliu operaţional fără permisiunea ministerului

×
Subiecte în articol: externe