x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Certificat de naştere, pe loc

Certificat de naştere, pe loc

de Elena Boholt    |    29 Ian 2008   •   00:00
Certificat de naştere, pe loc

Corespondenţă din Castellon
Adela Maria Corbaceri este prima fetiţă româncă ce are un certificat de naştere eliberat la noul consulat care a început să funcţioneze ieri la Castellon.



Corespondenţă din Castellon
Adela Maria Corbaceri este prima fetiţă româncă ce are un certificat de naştere eliberat la noul consulat care a început să funcţioneze ieri la Castellon.


Familia fetiţei, originară din comuna arădeană Buteni, s-a stabilit de ceva timp în Spania, la Castellon de la  Plana. Adela Maria s-a născut în octombrie 2007, iar părinţii au vorbit iniţial la consulatul din Barcelona pentru a scoate un certificat pentru micuţă. Pentru obţinerea actului însă era necesară o programare înainte cu minimum 3-4 luni. Ieri, chiar dacă nu a fost deschis oficial, consulatul de la Castellon a început să lucreze. Consulul din Castellon, Liviu Popa (foto dreapta), s-a oferit să ia personal căruciorul micuţei Adela Maria şi i-a condus pe arădeni la ghişeu. Aceştia au avut surpriza să primească pe loc actul de identitate al copilului.


COPII NEÎNREGISTRAŢI. Prezent la o întâlnire cu asociaţiile româneşti din Castellon, Ilie Borojan, secretarul general al Guvernului României, a arătat că eliberarea certificatelor de naştere şi de căsătorie era una dintre principalele probleme cu care se confruntau consulatele noastre, deoarece procedura dura între 4 şi 6 luni. În general, consulatele recomandau ca acestea să fie rezolvate în ţară. Din această cauză, a spus Ilie Borojan, "s-a întâmplat ca în ţările unde sunt comunităţi mari de români să nu fie înregistraţi copiii la naştere. S-a luat măsura ca toate certificatele de naştere şi de căsătorie să fie procesate la consulatele României din ţara de reşedinţă.‘‘ Termenul iniţial pentru eliberarea certificatelor este de 30 de zile, dar, după ce acestea vor fi aduse la zi, actele vor putea fi obţinute chiar în ziua în care se face cererea.


MAI RAPID. Pe de altă parte, a mai fost stabilită o procedură prin care cererile pentru obţinerea paşaportului românesc depuse la consulatele României din străinătate să fie rezolvate în maximum 30 de zile. Această procedură a intrat în vigoare din  decembrie 2007, este în fază de monitorizare şi acolo unde se constată nerespectarea acestui termen personalul consular va fi sancţionat. Aceeaşi măsură e valabilă pentru eliberarea cazierelor judiciare, unde s-a stabilit o perioadă de pâna la 20 de zile pentru rezolvare. Totodată, în Castellon şi la Barcelona se instalează centrale telefonice de tip voice mail, care vor avea mesaje înregistrate pentru a răspunde celor care solicită informaţii despre eliberarea documentelor.

×
Subiecte în articol: diaspora castellon