x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Certurile la serviciu, benefice pentru inimă

Certurile la serviciu, benefice pentru inimă

24 Noi 2009   •   00:00

O ceartă cu şeful sau cu ceilalţi colegi de la locul de muncă ar putea avea efecte benefice asupra sănătăţii inimii, potrivit unui studiu recent al cercetătorilor de la Universitatea din Stockholm (Suedia), publicat în Journal of Epidemiology and Community Health, a relatat dailymail.co.uk.



Bărbaţii care preferă să nu îşi exprime nemulţumirile la locul de muncă, în faţa şefilor sau a colegilor se confruntă cu un risc de două ori mai mare de declanşare a unui infarct sau de deces provocat de o maladie cardiacă. Prin acumularea nemulţumirilor creşte riscul de îmbolnăvire.

Bărbaţii care se enervează şi îşi înfruntă verbal şefii sau colegii prezintă un risc mult mai scăzut de producere a unui infarct.

Cercetătorii au inclus iniţial şi femei în acest studiu, însă au renunţat, deoarece numărul infarctelor în rândul lor a fost mult prea redus pentru a putea formula o concluzie solidă ştiinţific.

La acest studiu, care a durat opt ani, au participat 2.700 de bărbaţi, cărora li s-a cerut să descrie felul în care preferă să soluţioneze conflictele de la locul de muncă. Medicii au măsurat tensiunea arterială, indexul masei corporale şi nivelul colesterolului pentru fiecare voluntar la începutul acestui studiu, când media de vârstă a participanţilor era de 41 de ani. Până la sfârşitul studiului, 47 dintre voluntari au suferit infarcte sau au decedat din cauza unor maladii cardiace. (MFM)

×
Subiecte în articol: externe