x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Champ de Mars electoral - Parisul savurează campania "de primăvară"

Champ de Mars electoral - Parisul savurează campania "de primăvară"

de Delia Zahareanu    |    21 Apr 2007   •   00:00
Champ de Mars electoral - Parisul savurează campania "de primăvară"
Corespondenta din Paris
Mitingurile prezidenţiabililor au incendiat apoteotic electoratele din provincie joi seara, iar ieri, în ultima zi a campaniei, capitala Hexagonului a luat o pauză şi a ieşit la iarbă verde. Deşi un străin sosit în Capitala franceză s-ar fi aşteptat s-o găsească fierbând în ultimele declaraţii şi acţiuni electorale, în ziua finală a campaniei pentru ocuparea fotoliului de la Elysée, Parisul rezervă surprize. După o săptămână de muncă, locuitorii oraşului luminilor au decis să se preocupe mai puţin de viitorul preşedinte al Franţei, pe care îl vor decide oricum tot ei, poimâine, la urne, şi să ia cu asalt parcurile şi cafenelele, ignorând cu eleganţă politica şi favorizând cu voluptate hoinărelile sau chiar trândăveala molcomă la umbra pomilor tunşi la milimetru de pe bulevardele pariziene.

EIFFEL. La poalele turnului-emblemă al Capitalei franceze, pe toată întinderea dintre Trocadèro şi şcoala Militară, parizienii nu mai ţin cont de nici o etichetă şi se aşază direct pe întinsele peluze ale parcului Champ de Mars, la o sporovăială cu grupul de prieteni. Asta în vreme ce conştiincioşii turişti asiatici s-au şi aliniat în nişte cozi interminabile pentru a urca în Turnul Eiffel sau pentru a face poze.

ELECTORALĂ. Dacă n-ar fi fost cele câteva postere de pe panourile special marcate pentru scrutinul de duminică, s-ar putea crede că în Paris nu se petrece nimic altceva decât asaltul locuitorilor şi al turiştilor asupra bistrourilor şi a parcurilor, într-o superbă zi de aprilie. Nicolas Sarkozy şi Segolène Royal îi privesc din imaginile lor de campanie pe trecători, asta ca nu cumva aceştia să uite cu totul de scrutinul de duminică şi să se lase prinşi de mirajul primăverii care a câştigat de departe lupta pentru preferinţe în inimile parizienilor.

FACTORI
Rezultatul alegerilor va depinde, în mare măsură, de francezii încă indecişi, circa o treime din electorat. Un element important va fi şi absenteismul. Cu cât se prezintă mai puţini alegători, cu atât cresc şansele ca în al doilea tur să ajungă liderul de extremă dreaptă Jean Marie le Pen.

×
Subiecte în articol: externe