x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Chavez şi poporul - Ghetou socialist in America de Sud

Chavez şi poporul - Ghetou socialist in America de Sud

de Delia Zahareanu    |    02 Mai 2007   •   00:00
Chavez şi poporul - Ghetou socialist in America de Sud
Sursa foto: DPA/

După ameninţările cu naţionalizarea companiilor din telecomunicaţii şi energie, preşedintele Venezuelei, Hugo Chavez, a găsit o modalitate "specifică" pentru a sărbători Ziua Internaţională a Muncii: ţara sa se va retrage din cadrul unor instituţii precum Banca Mondială şi Fondul Monetar Internaţional.

Motivul? La mintea cocoşului: acestea au pus umărul la sărăcirea Americii de Sud. Ministrul de finanţe venezuelean Rodrigo Cabezas a fost insărcinat deja să inceapă procedurile formale de retragere a prezenţei ţării pe langă marile foruri financiare ale lumii. Anunţul a fost făcut de preşedintele venezuelean ieri, relatează BBC.

ORINOCO. Hugo Chavez a mai decis să treacă in proprietatea statului Centura Orinoco, o zonă situată in bazinul fluviului cu acelaşi nume, foarte bogată in fabrici şi instalaţii de rafinare a petrolului. Acestea erau deţinute, in marea lor majoritate, de firme precum Chevron, Exxon Mobil, British Petroleum, ConocoPhilips, iar negocierile pentru stabilirea cuantumului pachetelor de acţiuni sunt in plină desfăşurare, relatează BBC. "Să nu incerce cineva să abuzeze de increderea noastră. Ştim exact cat costă fiecare metru de conductă, fiecare instalaţie, fiecare investiţie făcută", a declarat preşedintele statului, citat de Washington Post, după ce ministrul finanţelor a fost mandatat să pornească discuţiile de achiziţionare ale companiilor din Centura Orinoco. Primul intre venezueleni a mai anunţat că plănuieşte crearea unei Bănci a Sudului, care să fie finanţată din afacerile cu petrol şi care să implementeze proiecte de dezvoltare pentru America Latină.

×
Subiecte în articol: externe