x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Cheney contra Bush – Rufele murdare se spală în memorii

Cheney contra Bush – Rufele murdare se spală în memorii

de Mihaela Matachita    |    14 Aug 2009   •   00:00

Fostul vicepreşedinte american Dick Cheney îşi scrie memoriile şi este foarte dezamăgit de ultimii ani petrecuţi ca membru al administraţiei Bush, a relatat cotidianul Washington Post citând mai multe surse apropiate acestuia.

Potrivit ABC News care a preluat ştirea, Dick Cheney a părăsit funcţia în ianuarie trecut, dar nu şi scena publică. La ştiri şi în discursuri el şi-a apărat, viguros, mai mult decât oricare alt membru al echipei fostului preşedinte american George W. Bush, "moştenirea": "Am fost şi rămân un apărător convins al programului nostru întărit de interogare", spunea el într-un discurs din luna mai, la American Enterprise Institute, un think tank conservator din Washington. Dar zilele acestea, Cheney îşi petrece majoritatea timpului în noua sa casă din Virginia şi îşi scrie memoriile.

"Ce ştiu despre carte este ceea ce spune el altora despre ea. Şi, deseori, nu spune prea mult", a declarat Bart Gellman, reporter la Washington Post, autor al unei cărţi despre anii cât Cheney a fost vicepreşedinte. Totuşi, potrivit Washington Post, mai multe surse apropiate lui Cheney spun că fostul vicepreşedinte a fost surprinzător de sincer vorbind despre dezamăgirea sa în cursul ultimilor ani în administraţia Bush. "Lucrul pe care îl regretă cel mai mult este că Bush s-a îndepărtat de el", adaugă Gellman.

Or, Cheney s-a bucurat de o putere şi influenţă fără precedent în primul mandat al lui George W. Bush. Dar mai târziu preşedintele s-a distanţat de el, respingându-i sfatul de a continua să practice simularea înecului ca metodă de interogare a teroriştilor, eliberându-l din funcţie pe secretarul Apărării, Donald Rumsfeld, şi refuzând să îl ierte pe fostul şef al staff-ului lui Cheney, Lewis "Scooter" Libby. Cheney crede că Bush şi-a pierdut curajul în faţa criticilor publice.

Fostul vicepreşedinte a devenit celebru prin faptul că nu îi păsa de opinia publică. Dacă Cheney se pregăteşte să "spele vasele murdare" în memorii, cei loiali lui Bush vor spune despre el că este ipocrit. Însă, mai mult ca sigur, viitoarea carte va fi un best-seller, o privire înăuntrul unui parteneriat pe care prieteni şi duşmani îl califică la unison drept unic în istoria preşedinţiei americane.

×
Subiecte în articol: externe