x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Chile: Mii de persoane au manifestat în a 50-a zi de criză socială

Chile: Mii de persoane au manifestat în a 50-a zi de criză socială

07 Dec 2019   •   20:30
Chile: Mii de persoane au manifestat în a 50-a zi de criză socială
Sursa foto: antena3

Mii de persoane au manifestat vineri la Santiago de Chile, în cea de-a 50-a zi a unei mobilizări care nu scade în intensitate în această ţară, traversând cea mai gravă criză socială din ultimele decenii. Ca în fiecare vineri după 18 octombrie, prima zi a unei mişcări de protest provocate de majorarea preţului la biletul de metrou, mii de persoane s-au adunat în centrul oraşului într-o atmosferă de bună dispoziţie, cu cântece şi dansuri acompaniate de trompete şi tobe.
Manifestanţii au fluturat un imens drapel chilian pe care a fost desenat un ochi închis, simbol al celor aproape 300 de persoane rănite la ochi de focuri de armă ale poliţiei în cursul ultimelor proteste.

De la declanşarea crizei sociale din Chile, 23 de persoane şi-au pierdut viaţa şi economia a fost profund afectată, cu o scădere a activităţii de 3,4% în octombrie pe un an, potrivit guvernului.

Pentru a încerca să pună capăt acestui val de nemulţumiri fără precedent în istoria recentă a Chile, guvernul a pus pe masă 5,5 miliarde dolari pentru stimularea economiei. De asemenea, a anunţat o majorare a pensiilor, de până la 50% pentru unele categorii, şi o primă excepţională în favoarea a peste un milion de familii.
Chilienii protestează faţă de inegalităţile care domnesc într-o ţară cu o economie prosperă şi unde statul a eşuat în domeniile educaţiei, sănătăţii şi sistemului de pensii.

AGERPRES

×
Subiecte în articol: chile