x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Chile: Referendum pentru înlocuirea Constituției din timpul dictaturii Pinochet

Chile: Referendum pentru înlocuirea Constituției din timpul dictaturii Pinochet

23 Dec 2019   •   21:45
Chile: Referendum pentru înlocuirea Constituției din timpul dictaturii Pinochet
Sursa foto: antena3

Preşedintele chilian Sebastian Pinera a promulgat legea privind organizarea unui referendum pe 26 aprilie 2020 cu privire la înlocuirea Constituţiei moştenite din timpul dictaturii generalului Augusto Pinochet (1973-1990).
'Această reformă deschide uşa şi defineşte calea pentru realizarea unui mare acord constituţional', a declarat Pinera cu prilejul ceremoniei desfăşurate la palatul prezidenţial La Moneda, în prezenţa a 300 de invitaţi.

Legea a fost aprobată de parlament săptămâna trecută, după un acord istoric între coaliţia guvernamentală de dreapta a lui Pinera şi principalele partide de opoziţie.
'Acest referendum, primul în 30 de ani, trebuie să ne permită să lăsăm în urmă violenţa şi divizările pe care le-am văzut reizbucnind cu durere şi tristeţe' în ultimele luni, a mai spus preşedintele.

Înlocuirea Constituţiei actuale, aprobată la 11 septembrie 1980 printr-un referendum controversat în timpul dictaturii militare, a fost una dintre revendicările principale ale manifestaţiilor care zguduie ţara de mai bine de două luni.
Criza, cea mai gravă cunoscută de Chile de la revenirea la democraţie în 1990, s-a soldat cu 24 de morţi şi mii de răniţi.

La referendum, chilienii vor fi chemaţi să se pronunţe cu privire la înlocuirea sau nu a Constituţiei actuale, precum şi asupra organismului care ar urma să o redacteze: fie o Adunare constituantă formată exclusiv din cetăţeni aleşi pentru această ocazie, fie, aşa cum cere o mare parte a dreptei politice, un 'Congres mixt', format în mod egal din parlamentari şi simpli cetăţeni special aleşi în acest scop.

Dacă la referendum va fi aprobată elaborarea unei noi Constituţii, alegerea Congresului mixt sau a Adunării constituante va avea loc în octombrie 2020. Noua Constituţie va trebui apoi elaborată în termen de nouă luni, care va putea fi prelungit cu încă trei.

Cu ocazia unei consultări populare neconstrângătoare, organizată în decembrie de 225 de municipalităţi chiliene şi la care au participat peste 2 milioane de persoane, 92,4% dintre votanţi s-au declarat în favoarea unei Constituţii, iar 73,1% au dorit ca aceasta să fie elaborată de o Adunare constituantă.

AGERPRES

×
Subiecte în articol: chile