x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe China. 10 persoane condamnate la moarte în faţa unei mulţimi de mii de oameni

China. 10 persoane condamnate la moarte în faţa unei mulţimi de mii de oameni

18 Dec 2017   •   17:15
China. 10 persoane condamnate la moarte în faţa unei mulţimi de mii de oameni

Un tribunal din China a condamnat  10 persoane la moarte, majoritatea pentru infracţiuni care aveau legătură cu drogurile, în faţa a mii de privitori, înainte să fie trimişi la execuţie, scrie The Guardian.

Cele 10 persoane au fost executate imediat după ce a fost hotărâtă sentinţa în Lufeng, în sudul provinciei Guangdong, la doar 160 de kilometri de Hong Kong, potrivit presei de stat.

Şapte dintre cele 10 persoane executate au fost condamnate pentru infracţiuni care aveau legătură cu drogurile, în timp ce restul au fost găsite vinovate pentru crimă sau jaf.

Cu patru zilei înainte de eveniment, rezidenţii din zonă au fost invitaţi să participe la sentinţă printr-o scrisoare oficială care a circulat pe site-urile de socializare. Acuzaţii au fost aduşi pe stadion în spatele camioanelor de poliţie, cu sirenele în funcţiune. Fiecare persoană era purtată de patru ofiţeri care purtau ochelari de soare.

Acuzaţii au fost aduşi unul câte unul pe o mică platformă, pentru a li se citi sentinţa, potrivit unui videoclip în care este surpinsă judecata. Mii de persoane au urmărit “spectacolul”, printre care şi elevi îmbrăcaţi în uniforme.

Unele persoane stăteau pe scaune, în timp ce altele se înghesuiau în centrul terenului. Unii aveau telefoanele ridicate pentru a înregistra momentul, alţii discutau sau fumau.

China execută în fiecare an mai multe persoane decât restul ţărilor combinate, deşi numărul exact al persoanelor condamnate la moarte nu a fost oferit publicului, fiind considerat un “secret de stat”. Anul trecut, autorităţile au condamnat la moartea în jur de 2,000 de persoane, potrivit estimărilor Dui Hua Foundation, un ONG pentru drepturile omului, cu sediul în Statele Unite ale Americii. China a păstrat pedeapsa cu moartea pentru infracţiuni non-violente, precum: traficul de droguri sau infracţiunile economice.

În ciuda evenimentului care a avut loc în Lufeng, procesele publice sunt rare în China.

×