x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe China, Afghanistan și Pakistan își reafirmă sprijinul față de un proces de pace „condus de afgani”

China, Afghanistan și Pakistan își reafirmă sprijinul față de un proces de pace „condus de afgani”

26 Dec 2017   •   17:00
China, Afghanistan și Pakistan își reafirmă sprijinul față de un proces de pace „condus de afgani”

China, Afganistan şi Pakistan s-au angajat marţi, la Beijing, să colaboreze în lupta antiteroristă şi pentru asigurarea securităţii regionale, transmite dpa. 

Într-un comunicat comun emis la Beijing, cele trei state se pronunţă ca procesul de pace în Afganistan să continue şi să fie 'condus de afgani', chemându-i de asemenea pe talibani 'să se alăture procesului de pace cât mai curând posibil'. 

Trilaterala de la Beijing, la care participă ministrul de externe chinez Wang Yi, omologul său afgan Salahuddin Rabbani şi şeful diplomaţiei pakistaneze Khawaja Asif, este prima de acest fel.  

Cei trei diplomaţi de rang înalt şi-au declarat disponibilitatea de continua colaborarea în domeniul combaterii terorismului, subliniind că nu vor permite 'niciunei ţări, organizaţii sau persoane să-şi folosească teritoriul pentru a se angaja în activităţi teroriste împotriva altor state'. 

Pe lângă problema securităţii în Afganistan, cei trei miniştri discută despre conectivitatea şi cooperarea economică între ţările lor, a declarat pentru dpa Sibghatullah Ahmadi, purtător de cuvânt al diplomaţiei afgane. 

Reuniunea constituie o nouă tentativă de găsire a unei soluţii la ameninţările reprezentate de militanţii talibani şi jihadişti, dar va viza de asemenea reducerea tensiunilor între Afganistan şi Pakistan. 

Afganistan, la fel ca SUA, acuză Pakistanul că furnizează sprijin talibanilor care continuă să lupte împotriva forţelor guvernului de la Kabul şi a coaliţiei internaţionale. Islamabadul neagă aceste acuzaţii. 

O serie anterioară de conferinţe între China, Afganistan, Pakistan şi SUA cu privire la soluţii pentru pacea afgană nu s-au soldat cu rezultate. 

Se speră însă că Beijingul va fi un mediator cu mai mult succes, date fiind relaţiile sale apropiate cu Islamabadul. China şi Pakistan pregătesc împreună un coridor economic cu investiţii de 57 miliarde de dolari. 

Afganistanul are, la rândul său, relaţii bune cu China, iar lideri talibani s-au aflat de mai multe ori în această ţară.

AGERPRES

×