x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe China, ajutor de 2 miliarde de dolari pentru ţările sărace

China, ajutor de 2 miliarde de dolari pentru ţările sărace

26 Sep 2015   •   19:30
China, ajutor de 2 miliarde de dolari pentru ţările sărace
Sursa foto: wikipedia.org

Preşedintele chinez Xi Jinping a anunţat sâmbătă de la tribuna ONU crearea unui fond de ajutor pentru dezvoltare, de 2 miliarde de dolari, destinat celor mai sărace ţări din lume, transmite AFP.

"Vrem să punem dreptatea înaintea intereselor particulare", a spus Xi Jinping, în contexul în care economia chineză, îndreptată spre exporturile de produse manufacturate, profită cel mai mult de pe urma dezvoltării ţărilor din Sud.

Anunţul, făcut în cadrul primului discurs al liderului chinez la Naţiunilor Unite, survine criticilor SUA şi ale altor ţări dezvoltate privind lipsa de implicare a Chinei în favoarea ţărilor mai puţin dezvoltate.

Responsabilii chinezi s-au văzut deseori criticaţi pentru că şi-au concentrat acţiunilor în ţările din Sud ignorând criteriile umanitare în favoarea intereselor economice sau strategice ale Chinei.

Liderii mondiali au adoptat vineri un ambiţios program de dezvoltare durabilă, de realizat până în 2030, promiţând o lume mai bună în 15 ani în domenii precum educaţie, condiţii de viaţă, sănătate sau mediu. Summitul reuneşte până duminică peste 150 de şefi de stat şi de guvern la sediul ONU.

China, a doua economie mondială, a devenit în ultimii ani principalul partener comercial al multor ţărilor africane. Ea este de asemenea principalul partener comercial al Americii Latine, care îi funizează materii primi şi resurse energetice. Beijingul a promis să investească 250 de miliarde de dolari în zece ani în America Latină şi Caraibe.

Sursa: Agerpres

×
Subiecte în articol: China