x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe China condamnă la moarte un fost bancher

China condamnă la moarte un fost bancher

de Redacția Jurnalul    |    29 Mai 2024   •   11:15
China condamnă la moarte un fost bancher

China pronunță o rară condamnare la moarte a unui fost bancher pentru luare de mită în valoare de 151 milioane de dolari. Fostul director Bai Tianhui este al doilea oficial al China Huarong care primește pedeapsa supremă, după ce fostul său șef a fost executat în 2021.

Un tribunal din estul Chinei a pronunțat marți o rară condamnare la moarte, după ce a constatat că un fost bancher de rang înalt a acceptat mită în valoare de peste 1,1 miliarde de yuani (151 de milioane de dolari americani) în calitate de membru al unuia dintre cei mai importanți patru administratori de active de stat din țară.

Bai Tianhui, fost director general al China Huarong International Holdings (CHIH), a profitat de poziția sa pentru a-i ajuta pe alții în achizițiile și finanțarea de proiecte în schimbul sumelor uriașe, a constatat instanța, potrivit South China Morning Post.

Un reportaj despre hotărârea Tribunalului Popular Intermediar Secundar din Tianjin, realizat de televiziunea de stat CCTV, nu a precizat cum a pledat Bai și nici dacă acesta va face apel la sentință.

În timp ce numeroși oficiali au fost prinși în ampla campanie anticorupție din China de când președintele Xi Jinping a preluat puterea în urmă cu mai bine de un deceniu, sentințele de condamnare la moarte care nu sunt suspendate rămân o raritate în cazurile de corupție.

Bai este al doilea oficial al China Huarong care primește o condamnare la moarte pentru corupție. În ianuarie 2021, aceeași instanță l-a condamnat pe Lai Xiaomin, fost președinte al CHAM - și fostul șef al lui Bai - la o soartă similară. Lai, care a fost executat la o lună după ce a fost condamnat, a fost găsit vinovat de luare de mită în valoare de 1,79 miliarde de yuani (247 milioane de dolari), de deturnare de bunuri publice în valoare de peste 25,13 milioane de yuani (3,46 milioane de dolari) și de bigamie.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: China condamnare moarte