China dezvoltă un satelit dotat cu un fascicul laser de mare putere, capabil să detecteze ținte aflate la o adâncime de 500 de metri de suprafața oceanului. Din momentul lansării acestui satelit, niciun submarin din lume nu va mai fi în siguranță, iar actualele strategii utilizate în confruntările navale vor fi modificate radical. Satelitul este comparat cu „Steaua Morții”, stația spațială cu puteri colosale cu care celebrul personaj Darth Vader, din seria de filme „Războiul Stelelor”, voia să distrugă orice inamic.
Dispozitivul proiectat de cercetătorii chinezi va utiliza un fascicul laser de mare putere, care generează pulsuri de diferite frecvențe, ce vor permite unor receptori extrem de sensibili să adune informații de la diferite adâncimi ale oceanelor. Satelitul detectează ținte aflate la o adâncime de până la 500 de metri de suprafața apei, în condițiile în care majoritatea submarinelor nu depășesc acest prag. Concomitent, fasciculele laser din dotare permit scanarea unor suprafețe care variază între unu și 100 de kilometri pătrați. „Va deveni noul satelit produs de China «Steaua Morții» pentru submarine?”, se întreabă „South China Morning News”, publicație de limbă engleză din Hong-Kong. Ziarul dezvăluie că noul super-satelit ar putea fi folosit, în același timp, pentru colectarea de date despre oceanele lumii, făcând parte dintr-un amplu program demarat de Beijing pentru monitorizarea „vieții la adâncime”. În momentul de față, oamenii de știință chinezi lucrează în laborator la partea de design a satelitului, însă componentele-cheie ale acestuia sunt dezvoltate în peste 20 de institute de cercetare și universități din întreaga țară. Dacă proiectul va decurge așa cum a fost stabilit, noul satelit „va schimba aproape totul”, a declarat un cercetător implicat în acest program, citat de „South China Morning News”. Până acum, timp de jumătate de secol, cercetătorii de pretutindeni au încercat să dezvolte o rază laser pentru „vânătoarea” de submarine inamice, utilizând tehnologia radiolocatorului optic (LIDAR). Teoretic, modelul funcționează în felul următor: atunci când un fascicul laser detectează un submarin, o parte din pulsuri revin la sursa-origine, unde sunt preluate de senzori și analizați de un computer, care localizează ținta, viteza acesteia și forma sa tridimensională.
Misiune imposibilă?
În realitate, tehnologia LIDAR este afectată de limitarea de putere a dispozitivului-sursă, de plafonul de nori, de ceață, de apele tulburi, precum și de vietățile marine. Numeroase experimente realizate ani la rând de către SUA și fosta URSS au condus la localizări nu mai adânci de 100 de metri. De abia recent, americanii au reușit să monteze pe un avion-spion un dispozitiv capabil să detecteze submarine la o adâncime de 200 de metri.
„Cinci sute de metri este o «misiune imposibilă» (…) Cercetătorii nu vor reuși să străpungă întunericul străjuit de «Mama Natură», dacă, bineînțeles, nu cumva sunt Tom Cruise înarmați cu o armă secretă.”
Cercetător de la Institutul de Optică și Mecanică din Shanghai