x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe China inaugurează un nou post de frontieră cu Coreea de Nord

China inaugurează un nou post de frontieră cu Coreea de Nord

10 Apr 2019   •   13:35
China inaugurează un nou post de frontieră cu Coreea de Nord

China a inaugurat un nou post de frontieră cu Coreea de Nord, în timp ce Phenianul rămâne sub sancţiunile economice internaţionale menite să-i limiteze comerţul cu exteriorul, relatează miercuri France Presse. 

Punctul de trecere dintre cele două ţări este un pod rutier peste Râul Yalu, ce marchează graniţa chino-coreeană între localităţile chineză Ji'an şi nord-coreeană Manpo. 

Proiectul, care a costat 280 de milioane de yuani (37 milioane euro), ar trebui să permită transportul anual a 200.000 de persoane şi 500.000 tone de marfă, potrivit website-ului primăriei Ji'an. Un prim grup de turişti chinezi a trecut graniţa la inaugurare. 

Regimul lui Kim Jong Un este totuşi supus sancţiunilor internaţionale menite să-l facă să renunţe la programul său nuclear. China, aliatul principal al Phenianului, asigură că aplică aceste sancţiuni, absorbind în acelaşi timp marea majoritate a comerţului exterior al Coreii de Nord. 

Ridicarea sancţiunilor s-a aflat în fruntea cerinţelor liderului nord-coreean Kim Jong Un în timpul summitului din februarie în Vietnam cu Donald Trump, încheiat cu un eşec. Preşedintele SUA a cerut atunci denuclearizarea necondiţionată a regimului stalinist. 

Noul post de frontieră este echipat cu un portic de detectare a radiaţiilor, o măsură de precauţie ce ilustrează preocuparea chinezilor faţă de programul nuclear al vecinului lor. 

În septembrie 2017, regiunile chineze de la frontiera cu Coreea de Nord au fost zguduite de un cutremur de pământ ce a urmat unui test nuclear al Phenianului. 

Principala arteră comercială dintre cele două ţări este situată la capătul vestic al graniţei, între oraşele chinez Dandong şi nord-coreean Sinuiju. 

În 2012, Beijingul a început să construiască o zonă industrială şi comercială în Dandong legată de Coreea de Nord de un pod peste Yalu, în speranţa de a atrage investiţii. Dar podul, finalizat şi care a costat 310 milioane de euro, nu a fost deschis niciodată pentru traficul rutier.

AGERPRES

×
Subiecte în articol: China coreea de nord post de frontiera