x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe China îndeamnă toate părţile, inclusiv Rusia, să dea dovadă de reţinere în criza din Ucraina

China îndeamnă toate părţile, inclusiv Rusia, să dea dovadă de reţinere în criza din Ucraina

22 Feb 2022   •   12:00
China îndeamnă toate părţile, inclusiv Rusia, să dea dovadă de reţinere în criza din Ucraina

Administraţia Chinei a îndemnat, marţi dimineaţă, toate părţile implicate în criza din Ucraina, inclusiv Rusia, să dea dovadă de "reţinere" şi să evite amplificarea tensiunilor, în contextul în care Beijingul pledează pentru respectarea suveranităţii naţiunilor.

"Toate părţile implicate trebuie să dea dovadă de reţinere şi să evite orice acţiune care riscă să amplifice tensiunile", a declarat marţi dimineaţă Zhang Jun, ambasadorul Chinei la Naţiunile Unite, citat de cotidianul Le Figaro.

Anterior, ministrul chinez de Externe, Wang Yi, a cerut, în discursul rosit la Conferinţa pentru Securitate de la München, găsirea unei soluţii diplomatice la criza din Ucraina şi a semnalat că se opune unui atac al Rusiei, pledând pentru respectarea suveranităţii naţiunilor. Wang Yi a declarat că este necesară o soluţie diplomatică la conflictul separatist din estul Ucrainei. "De ce, pur şi simplu, nu se pot reuni toate părţile pentru a continua discuţiile în detaliu şi pentru a elabora un plan de reducere a tensiunilor, aşa cum prevede Acordul de la Minsk? Exact acest lucru ar trebui să îl facă părţile, ar trebui să se concentreze pe aceste aspecte, în loc să intensifice tensiunile, să genereze panică şi să sensibilizeze opinia publică prin crearea de riscuri ale unui război. Toate ţările trebuie să îşi asume răspunderea şi să se implice în găsirea unei soluţii diplomatice. Suveranitatea unui stat, independenţa şi integritatea teritorială trebuie protejate şi respectate. Aceasta este una dintre normele fundamentale în relaţiile internaţionale. Iar Ucraina nu face excepţie", a declarat Wang Yi, potrivit publicaţiei Stern, în intervenţia online pe care a avut-o sâmbătă la Conferinţa pentru Securitate de la München.

Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a ordonat, luni seară, armatei ruse să intervină pentru misiuni de "menţinere a păcii" în regiunile separatiste ucrainene Lugansk şi Doneţk, după recunoaşterea independenţei acestora. Statele Unite, NATO, Uniunea Europeană şi Marea Britanie au condamnat vehement decizia Risiei şi ameninţă cu sancţiuni.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: China