x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe China îşi extinde influenţa în spațiul Rusiei

China îşi extinde influenţa în spațiul Rusiei

14 Sep 2022   •   11:00
China îşi extinde influenţa în spațiul Rusiei

Tensiunile cu Vestul aduc China şi Rusia din ce în ce mai aproape chiar în condiţiile în care China vrea să pătrundă în sfera de influenţă a Rusiei din Asia Centrală, scrie Deutsche Welle.

Vizita mult aşteptată a preşedinţilor Chinei şi Rusiei din Uzbekistan din această săptămână survine în contextul în care Beijingul şi Moscova vor să-şi întărească pro­priile legături cu Asia Centrală, pre­zentând în acelaşi timp un front comun împotriva Vestului.

Preşedintele chinez, Xi Jinping, va efectua prima sa vizită peste hota­re din peste doi ani, în Kazahstan şi Uzbekistan, o oportunitate pentru Beijing de a-şi demonstra influenţa geopolitică înaintea congresului na­ţio­nal al Partidului Comunist Chi­nez din octombrie.

Xi se va întâlni cu această ocazie cu preşedintele rus Vladimir Putin.

În condiţiile ce relaţia Rusiei cu Vestul continuă să se deterioreze, Xi nu a întors spatele acestei ţări, iar China şi Rusia continuă să-şi consoli­deze cooperarea economică.

Cu puţin timp înainte de începu­tul invaziei în februarie, Xi şi Putin s-au întâlnit cu ocazia Jocurilor Olim­pice de Iarnă din Beijing pentru a sublinia un parteneriat „fără limite“ şi a prezenta un front comun împotri­va ordinii mondiale conduse de SUA. China este dispusă să lucreze cu Rusia pentru a duce ordinea mon­dia­lă „într-o direcţie mai echitabilă şi re­zonabilă“, a declarat recent diploma­tul de top al Beijingului, Yang Jiechi, evidenţiind profunzimea legăturilor dintre cele două ţări, potrivit Bloomberg.

Pe măsură ce sancţiunile occi­dentale izolează economia rusă de pieţele europene şi americane, China oferă sprijin economic Moscovei, incluzând achiziţia de exporturi de energie rusească şi furnizarea de autovehicule şi alte produse Rusiei.

Potrivit lui Chien-yu Shih, expert pe Asia Centrală în cadrul Institu­tului pentru Apărare Naţională şi Cerce­tare în domeniul securităţii din Taiwan, tensiunile mutuale cu Vestul vor întări cooperarea dintre Rusia şi China, chiar în condiţiile în care Beijingul caută să pătrundă în sfera tradiţională de influenţă a Rusiei din Asia Centrală.

Niva Yau, cercetător la OSCE Academy, un think tank din Kîrgîzstan, arată că alianţa Rusia-China este construită pe bază obiec­tivului comun de creare a unei alter­na­tive la ordinea mondială condusă de Occident, dar că există limitări în ceea ce priveşte alinierea intereselor, în condiţiile în care Rusia încearcă să-şi recreeze sfera de influenţă în Asia.

„Ce nu înţelege China este că ţelul Rusiei nu este de a demola Vestul, ci de a reclădi Uniunea Sovietică“, declară Yau.

Atât China, cât şi Rusia încearcă să-şi crească influenţa în ţările central asiatice. Pentru China, regiunea este o parte importantă din proiectul noului drum al mătăsii. Moscova încearcă să-şi menţină rolul de partener strategic şi economic major în regiune, cândva parte din Uniunea Sovietică.

Totuşi, ţările central asiatice caută noi parteneri în lumea arabă şi în sudul Asiei, nedorind să fie prea dependente de China sau Rusia pe fondul tensiunilor legate de Ucraina şi Taiwan, arată Yau.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: China